Cement voeg
Het belangrijkste is wat er tussen de tegels ligt.
Cement voeg. De voeg wordt in de ruimtes tussen de tegels gedrukt. Het teveel wordt met een vochtige spons weggewassen, zodat de gevulde voegen net onder het oppervlak blijven. Nadat de voeg is uitgehard, worden de tegels gepolijst met een zachte doek om de resterende “voegfilm” te verwijderen.
Als voegmortel zijn werk doet – tegels stevig blokkeren, voorkomen dat water binnendringt en vloeren en muren een afgewerkte look geven – besteedt niemand er veel aandacht aan. Maar als de voegen bevlekt zijn, let dan op.
“Gewrichten verdienen meer aandacht”. Het voegmiddel vult niet alleen de holtes ertussen, maar versterkt ook de vloer of muur door de tegels met elkaar te verbinden en te voorkomen dat de randen van de tegels splinteren en barsten. “
Cement voeg
Er zijn twee soorten voegmortel. De keuze van het type voegmiddel dat moet worden gebruikt, is niet afhankelijk van de tegels, maar van de breedte van de voeg ertussen. Als de voeg 1/8 inch of minder is, gebruik dan een ongeschuurde voeg, een glad mengsel van Portlandcement en poedervormige pigmenten gemengd met water. Gebruik voor voegen breder dan 1/8 inch gemalen mortel – hetzelfde materiaal maar met zand. Het zand helpt de massa van de gewrichten te vergroten.
De oude cementmortel was broos en vatbaar voor scheuren. Bovendien droogde het onregelmatig uit en liet het onsamenhangende kleuren achter. De verbindingen van tegenwoordig gebruiken polymeeradditieven die zorgen voor kleurkwaliteit, meer flexibiliteit en een tussenruimte van maximaal anderhalve inch. Deze brede voegen zijn handig om onvolkomenheden in handgemaakte tegels te verbergen en om verschillende diktes decoratieve tegels te verbinden.
Alle gewrichten zijn echter vatbaar voor verkleuring. Daarom raden fabrikanten het gebruik van afdichtingsvoegen aan nadat de voeg is uitgehard en volledig is gedroogd. Sommige afdichtingsvoegen zijn vatbaar voor schilfering of vervuiling bij blootstelling aan vocht. Een betere keuze zijn het afdichten van voegen die na het aanbrengen “ademen” en het oppervlak.
Epoxy mortel
Oppervlakken die zijn blootgesteld aan zuren en vetten waar zelfs gesloten mortel niet aan de eisen voldoet. Dergelijke situaties vragen om een epoxymortel. De epoxymortel bestaat uit een hars en een verharder en is zowel in geschuurde als ongeschuurde uitvoering verkrijgbaar. De epoxymortel is bestand tegen de meeste chemicaliën en vlekken. In het verleden waren epoxyvoegen moeilijk te bewerken. Ze worden nu echter steeds meer gekozen door tegelzetters. De nieuwe epoxyverbindingen maken een snelle waterreiniging mogelijk. Aangezien epoxyharsen poreuze oppervlakken zoals ongeglazuurde steengroevetegels of kalksteen kunnen verkleuren, moeten ze worden afgedicht voordat ze worden ingegoten.
Door zeer verschillende tegel- en voegkleuren te kiezen, kunt u een groot contrast creëren.
Keuze uit kleuren
Als het om voegkleuren gaat, zijn er drie benaderingen: contrasterend (bijv. Witte voeg met zwarte tegels), harmoniserend (bijv. Groene voeg met groene tegels) of neutraal (grijze of witte tint).
Kiest u voor een gewaagde kleur, vraag dan onze verkopers om stalen van de tegels op het triplex. Dan kunt u thuis nadenken over uw beslissing!
De versleten en zwartgeblakerde voeg op het aanrecht in de keuken moet eerst worden schoongemaakt met een ontvetter. Maak tegels en voeg nooit schoon met olieachtige zeep – hierdoor wordt de voeg nog vuiler.
Cement voeg. Onderhoud en reparatie van verbindingen
Olie- en vetvlekken, evenals verschillende voedselvlekken, kunnen in de voeg terechtkomen. In extreme gevallen kan de enige hulp zijn het opnieuw voegen van vloertegels of het vernieuwen van de oude voeg. Maar hoe kun je de oude voeg vernieuwen? Het enige wat je nodig hebt is een ontvetter en onze neutralisator. Soms is het nodig om de tegels in kleine delen van de vloer opnieuw te voegen – het proces van het vervangen van gebroken of geplette voeg.
- Vorige