Skip to main content

Geschiedenis van vloertegels en voegen

Vloertegels en voegen. Met een traditie die teruggaat tot oude beschavingen, zijn keramische tegels * op verschillende plaatsen in verschillende culturen en structuren te vinden. Deze omvatten woongebouwen, van grote woongebouwen tot kleine privéwoningen, institutionele gebouwen zoals kantoren en scholen, en religieuze gebouwen zoals kathedralen en moskeeën. Historisch gezien houdt de brede toepassing ervan verband met het feit dat een gemakkelijk toegankelijk natuurlijk materiaal – klei – kan worden getransformeerd in een relatief eenvoudig productieproces. Tijdens het bakproces wordt klei omgevormd tot een zeer duurzame vloertegel die gemakkelijk te onderhouden is. Keramische vloertegels worden gekenmerkt door de veelzijdigheid van het gekleurde glazuur, van de eenvoudigste terracotta tegels tot zeer gedecoreerde individuele keramische tegels en meesterlijk gedessineerde vloertegels.

Keramiek: is elk product gemaakt van een niet-metalen minerale substantie (zoals klei) die wordt geproduceerd door verbranding bij hoge temperaturen.

Lehm ist ein Erdstoff, der im feuchten Zustand formbar oder plastisch, im trockenen Zustand unplastisch und im gebrannten Zustand hart sein kann. Es ist weltweitverbreitet und wird oft mit Sand in Lehmböden (eine Mischung aus Lehm, Schluff und Sand) vermischt.  Reiner Lehm ist normalerweise kein Oberflächensediment, obwohl er in einigen Fällen der Erosion ausgesetzt sein kann.  Die Lehmarten variieren global und sogar in der jeweiligen Region.

Het gebruik van de verkeerde kleisoort kan bij de productie kostbare problemen veroorzaken, zoals barsten (het ontstaan ​​van kleine scheurtjes in het tegelglazuur) of kromtrekken van de tegel zelf Traditioneel wordt kalkklei gebruikt voor veel soorten keramische tegels. Mede doordat ze na het bakken in een witte massa veranderen – wat wenselijk is voor het maken van decoratieve onderdelen. Vuurvaste klei (of gemalen, verbrande klei) kan ook aan het kleimengsel worden toegevoegd, waardoor de klei wordt geventileerd en kromtrekken wordt voorkomen, het verbrandingsproces wordt versneld en het verval wordt verminderd. De toevoeging van gecalcineerde vuursteen kan het mengsel ook verharden.

Er zijn verschillende productiemethoden voor keramiek: embossing, verdichting, stofpersen en snijden uit een kleiplaat of gieten in een houten of metalen frame. Sommige tegels worden geëxtrudeerd uit de steengroeven, maar de meeste keramische vloertegels, inclusief de traditionele encaustische, geometrische en keramische “mozaïektegels”, zijn gemaakt van verfijnde en gemengde keramische poeders door middel van een verdikkingsproces dat stofpersen wordt genoemd. 

Encaustic tegels gemaakt door middel van stofpersing zijn uniek omdat hun patronen letterlijk “ingelegd” zijn in het tegellichaam, niet aangebracht op het oppervlak. Na het vormen worden de tegels langzaam en gelijkmatig gedroogd om kromtrekken te voorkomen. Ze worden vervolgens gebakken in een speciale oven die een uniforme warmte bereikt bij temperaturen van 1200 ° C (of ongeveer 2500 ° F) en de tegels blijven daarin 30-40 uur. Bij hogere temperaturen ontstaan ​​dichtere tegels met hardere glazuren. De meeste keramische tegels hebben slechts één keer bakken nodig om een ​​lage porositeit te bereiken en worden geglazuurd of grasachtig, maar sommige, bijzonder zwaar gedecoreerde tegels, worden meer dan eens gebakken. De ongeglazuurde en semi-geglazuurde tegels worden op lagere temperaturen gebakken en zijn veel poreuzer.

Het gebruik van keramische vloertegels gaat terug tot het vierde millennium voor Christus. In het Midden- en Verre Oosten. De Romeinen introduceerden daarbij de fabricage van keramische tegels in West-Europa en bezette gebieden. Deze kunst werd echter eeuwenlang in Europa vergeten, tot de ontwikkeling van de methode voor het maken van encaustische vloertegels met ingelegde patronen op de vloeren van kathedralen en kerken, die in de 12e eeuw door de cisterciënzers werd geïntroduceerd. Dit vermogen ging echter weer verloren in de 16e eeuw na de Reformatie. Met uitzondering van de prachtig versierde wandtegels uit Turkije en het Midden-Oosten en de Delftse tegels uit Nederland uit de 17e eeuw. Pas in het midden van de 19e eeuw werd de productie van keramische vloertegels in Europa hervat. 

De moderne tegelindustrie werd ontwikkeld door Herbert Minton in 1843 toen hij de vergeten kunst van keramische tegels in Engeland nieuw leven inblazen. In de jaren 1840 werd de industrie gerevolutioneerd door de “stofpers” -methode, die bestond uit het persen van droge klei tussen twee metalen ponsen. Door stofpersen werd de handmatige tegelproductie vervangen door natte klei en werd de mechanisatie van de tegelindustrie eenvoudiger. Tijdens de rest van de 19e eeuw zorgde het persen van stof voor een snellere en goedkopere productie van vloertegels van betere kwaliteit en een breder scala aan kleuren en patronen. In de jaren 1850 werden encaustic tegels gekozen voor zulke belangrijke bouwwerken als het nieuwe Westminster Palace in Londen en de koninklijke residentie van koningin Victoria op het Isle of Wight. In de tweede helft van de 19e eeuw werden encaustische tegels, ondanks hun hoge prijs, een veel gebruikt vloermateriaal in veel soorten gebouwen.

Vloertegels en voegen. Ontwikkeling van de tegelindustrie in de VS.

De onopgesmukte keramische tegel was een veelgebruikt vloermateriaal in veel delen van Amerika, met name in Latijns- en Zuid-Amerika; deze keramische vloer- en dakpannen zijn waarschijnlijk pas eind 16e of begin 17e eeuw in de Noord-Amerikaanse koloniën gemaakt. Het was echter de eerste keer in het Victoriaanse tijdperk dat keramische tegels zo wijdverspreid waren in de Verenigde Staten. De productie van siertegels in Amerika begon rond 1870 en ontwikkelde zich rond 1930. De populariteit van keramische vloeren in Amerika, zoals bij veel architectonische trends van die tijd, werd grotendeels beïnvloed door de beroemde architect en criticus Andrew Jackson Downing. 

In zijn boek “The Architecture of Country Houses”, dat in 1850 verscheen, beval hij encaustic vloertegels aan vanwege hun praktische toepasbaarheid voor woonruimtes, vooral in vestibules en inkomhallen. Cenntenial Exposition in Philadelphia in 1876 jaar met verschillende Europese en zelfs verschillende Amerikaanse exposities van de vloertegels was een belangrijke factor in de popularisering van keramische tegelvloeren in de VS. Aanvankelijk werden de meeste keramische tegels (met uitzondering van utiliteitstegels) geïmporteerd uit het VK. Door hun relatief hoge kosten waren ze alleen betaalbaar voor rijke Amerikanen.

Toen de Engelse keramische tegelfabrikanten echter het potentieel van winstgevende export zagen, richtten ze al snel enkele kantoren op in grote Amerikaanse steden om Amerikaanse zaken te doen. Het “Engelse monopolie” stimuleerde in feite de ontwikkeling van de tegelindustrie in de VS in de jaren 1870, wat leidde tot een scherpe daling van de invoer uit Engeland tegen 1890. De locatie van aardewerk- en tegelfabrieken hangt af van de beschikbaarheid van geschikte bolvormige klei (klei die wordt gekleurd of bij elkaar gehouden), kaolien (witte klei die als vulstof wordt gebruikt) en veldspaat (kristallijn mineraal) en de beschikbare markt. De kosten voor het verzenden van de vervaardigde producten hadden de neiging om de winstgevende verkoop in bepaalde gebieden te verminderen, en dat was meestal een factor in het al dan niet slagen van de fabriek.

Terwijl het bekend is dat de Amerikaanse aardewerkfabriek in Bennington, Vermont al in 1853 encaustic tegels maakte, was de Pittsburgh Encaustic Tile Company (later Star Encaustic Tiling Company) het eerste Amerikaanse tegelbedrijf dat slaagde en wordt algemeen beschouwd als de eerste vanaf 1876 op commerciële basis keramische tegels te produceren in de Verenigde Staten. Tussen 1876 en 1894 werden in de Verenigde Staten minstens 25 keramische tegelbedrijven opgericht.

In het oosten bloeiden verschillende bekende keramische tegelbedrijven in de omgeving van Boston, waaronder Chelsea Ceramic Art Works, Low Art Tile Works en Fayence Company Group. Andere bedrijven aan de oostkust die eind negentiende en begin twintigste eeuw werden opgericht, zijn onder meer International Tile & Trim Company uit Brooklyn, New York; Trent Tile Company, Providential Tile Company, Mueller Mosaic Tile Company en Maywood Tile Company, heel New Jersey; en Moravische aardewerk- en tegelfabrieken in Doylestown, Pennsylvania. Veel bedrijven zijn ook ontstaan ​​in het middenwesten, Indiana, Michigan en vooral Ohio. In het laatste kwart van de 19e

Aan het begin van de 20e eeuw was de stad Zanesville, Ohio het grootste aardewerk- en tegelcentrum ter wereld. Enkele van de activiteiten in Zanesville waren: Ohio Encaustic Tile Company; Mosaic Tile Company; Zanesville Mayolica Company; en JB Owens Pottery, dat later de Empire Floor and Wall Tile Company werd.

De Amerikaanse Encaustic Tiling Company, opgericht in 1876, was een van de eerste en meest succesvolle producenten in Zanesville. In het begin van de jaren dertig was het het grootste tegelbedrijf ter wereld en produceerde het grote aantallen vloertegels, gladde en decoratieve tegels en kunstmatige tegels totdat het werd gesloten als gevolg van de crisis van 1935. De Verenigde Staten Encaustic Tile Company, Indianapolis, Indiana; Rookwood Pottery, Cincinnati, Ohio; Cambridge Art Tile Works, Covington, Kentucky; en Pewabic Pottery, Detroit, Michigan, behoorden tot de andere bekende bedrijven in het middenwesten in het veld.

Aan het begin van de 19e en 20e eeuw begon de aardewerkindustrie zich te ontwikkelen toen pottenbakkers naar het Westen verhuisden en daar aardewerkateliers vestigden.Joseph Kirkham begon met het produceren van keramische tegels aan de westkust in 1900 toen hij de Pacific Art Tile Company oprichtte in Tropico, Californië, nadat zijn bedrijf in Ohio door brand was verwoest. In 1904 werd het bedrijf omgevormd tot de Western Art Tile Company, die vijf jaar duurde tot het in 1909 instortte. In het begin van de twintigste eeuw werden meer bedrijven opgericht in Zuid-Californië en Los Angeles. Met name Batchelder & Brown uit Pasadena (later Batchelder-Wilson in Los Angeles) stond in de jaren twintig bekend om zijn tegels in Arts and Crafts-stijl. In de vroege jaren 40 werd Californië een van de toonaangevende producenten van keramische tegels, met name faience, in de Verenigde Staten.

Veel keramiekingenieurs, pottenbakkers en kunstenaars migreerden vaak van het ene bedrijf naar het andere of gingen in staking en zetten nieuwe productiefaciliteiten op als ze ontevreden waren over hun vorige werkgever. Het was ook niet ongebruikelijk dat een bedrijf een niet meer gebruikte werkplaats heropende of een ander aardewerkbedrijf kocht, de naam veranderde en het assortiment aan producten uitbreidde. Als gevolg hiervan zijn veel van de aardewerkwinkels van vandaag afkomstig van eerdere pionierende bedrijven.

Vloertegels en voegen. Veranderingen in de tegelindustrie

De meeste keramische vloertegels die vóór 1890 in de VS werden geproduceerd, waren encaustische tegels. In de loop van de tijd zijn verschillende bedrijven geleidelijk begonnen met het ontwikkelen en produceren van andere soorten tegels. Vanaf het midden van de jaren negentig begon de Trent Tile Company onder meer met de productie van witte en gekleurde mozaïektegels. Op dat moment begonnen fabrikanten witte glazen wandtegels te produceren en meer decoratieve tegels met gekleurde glazuren, zoals verschillende gekleurde faience glazuren, om een ​​handgemaakt effect te creëren. Hun productie werd in 1894 gestart door de Fayence and Tile Company Group. Al snel werd de productie overgenomen door andere pottenbakkerijen. In de negentiende en vroege twintigste eeuw hadden veel tegelbedrijven hun eigen graveerafdelingen en sommige gebruikten commerciële modellen van professionele drukkers. Beroemde ontwerpers zijn vaak ingehuurd om aan specifieke productlijnen voor een specifiek bedrijf te werken.

Deze ontwerpers werkten voor veel verschillende bedrijven tegelijk, wat resulteerde in vergelijkbare producten die door verschillende fabrikanten werden geproduceerd. In de tweede helft van de 19e eeuw waren ook afgewerkte glazuren en kleuren beschikbaar. Voor pottenbakkers die voorheen hun eigen kleuren en glazuren moesten mengen, was dit een groot voordeel. In de 20e eeuw ontwikkelde de vloertegelindustrie zich net als in de vorige eeuw. Moderne productiemethoden maken gebruik van geavanceerde machines, nieuwe materialen en decoratietechnieken. Na de Tweede Wereldoorlog boekte de keramiekindustrie grote vooruitgang en konden keramische tegels, die voorheen meer dan 70 uur in de oven zelf duurden, in minder dan twee uur worden gemaakt van de grondstoffase tot de voltooide tegel. Ze moesten gewoon in dozen worden verpakt en ze waren klaar om verzonden te worden. De gedroogde, ongeglazuurde tegels werden eerst gelijkmatig en automatisch met gekleurd glazuur besproeid. Vervolgens werden de tegels naar de tunnelovens gebracht. Het extrusieproces zorgde ervoor dat de tegels op dezelfde dikte en maat werden gesneden. Veranderingen en ontwikkelingen in de productie van vloertegels resulteerden in een breed scala aan vormen en maten. Na het begin van de 19e en 20e eeuw werden minder encaustische vloertegels gebruikt, vooral in de woonarchitectuur. De introductie van keramische mozaïektegels droeg bij aan hun verval. Met de ontwikkeling van overlappende rubberen vloertegels in 1894, daalde de populariteit van niet alleen encaustic tegels maar ook van andere keramische tegels.Deze nieuwe materialen waren niet alleen goedkoper maar ook minder kwetsbaar; ze waren ook lichter, dunner en gemakkelijker te installeren. Keramische mozaïektegels werden tot in de jaren dertig veel gebruikt. Dat komt omdat de innovatieve oplossing het gemakkelijker maakte om zulke kleine tegels te leggen. De tegels werden voorgemonteerd in decoratieve patronen op vellen papier van 30 x 30 cm en verkocht klaar om in cement te worden gelegd.Dit maakte de workflow van de tegelzetter aanzienlijk eenvoudiger en droeg ongetwijfeld bij aan de groeiende populariteit van keramische mozaïektegels. 

Exclusieve mozaïekvloerontwerpen zijn gemeengoed geworden bij de ingangen van openbare en particuliere gebouwen. Kleine, witte, ongeglazuurde tegels met een ronde, vierkante, achthoekige of zeshoekige vorm werden vooral op badkamervloeren geadverteerd vanwege hun hygiënische eigenschappen, terwijl grotere, rechthoekige, witte, geglazuurde tegels werden gebruikt voor badkamermuren of -bekleding. Gekleurde tegels waren ook populair, vooral voor badkamers en zelfs keukens. De steengroevetegels (die groter en dikker waren dan andere keramische vloertegels uit die periode) werden veel gebruikt in openbare gebouwen, maar ook in entreehallen, kleine kantoren, bibliotheken, eetkamers en zelfs woonkamers in privéwoningen. In de jaren dertig liep de mode voor kunstmatige tegels echter zover terug dat vloertegels, in tegenstelling tot essentiële decoratieve elementen, voornamelijk als utiliteitstegels werden beschouwd.

Vloertegels en voegen. Soorten keramische vloertegels

De dikte van de historische keramische vloertegels varieerde aanzienlijk, afhankelijk van het doel en het tijdstip van fabricage. De vloertegels waren dikker en harder dan wand- of plafondtegels. De kacheltegels die de warmte in de kachel moesten houden, waren soms zelfs enkele centimeters dik. De middeleeuwse vloertegels waren typisch 2,5 cm dik. De encaustic-tegels uit het Victoriaanse tijdperk waren meestal iets dunner. Moderne keramische tegels uit de 20e eeuw, met uitzondering van enkele artistieke keramische tegels, zijn de dunste vanwege moderne productiemethoden. De achterkant van de meeste, maar niet alle, keramische vloertegels zijn bedekt met uitstulpingen, cirkels of vierkanten die de hechting van tegels vergroten.

Vloertegels en voegen. Geglazuurde en ongeglazuurde tegels en voegen

Er zijn twee soorten keramische vloertegels: ongeglazuurd en geglazuurd. Onder ongeglazuurde tegels vallen: steengroevetegels; Encaustic en geometrische tegels; en keramische mozaïektegels, die geglazuurd of ongeglazuurd kunnen zijn. Het merendeel van de overige keramische vloertegels is geglazuurd.

Vloertegels en voegen. Ongeglazuurde tegels en voegen 

De steengroevetegels zijn het meest basale type historische keramische vloertegel. Ze waren oorspronkelijk gemaakt van uitgegraven steen. Maar tegenwoordig worden ze machinaal gemaakt met behulp van het extrusieproces. De steengroevetegels zijn ongeglazuurd, semi-geglazuurd of glazig en bestaan ​​in wezen uit vierkante of rechthoekige kleipanelen (klei die in een oven wordt verbrand). Het kleurenpalet van de steengroevetegels bestaat uit natuurlijke aardse grijze, rode en bruine tinten, die worden bepaald door de klei en de temperatuur en de brandtijd. De steengroevetegels met een dikte van ¼ “tot ½” zijn verkrijgbaar in vierkante en rechthoekige vormen in verschillende maten: 3 “, 4-1 / 4”, 6 “(een van de meest populaire maten), 9” en 12 “( vierkanten) 6 ″ X 12 ″, 6 ″ x 9 ″, 4-1 / 4 ″ x 9 ″, 3 ″ x 6 ″ en 3 ″ x 9 (rechthoeken) en zeshoek 4 ″ x8 ″.

(Een straatsteen is een eenvoudigere, en meestal wat primitievere, variant van steengroevetegels. Net als steengroevetegels zijn de straatstenen meestal ongeglazuurd en iets dikker. worden in wezen gevormd door geperst stof, hoewel ze dat soms ook zijn. De handgemaakte straatstenen, die wijdverspreid en gebruikelijk zijn in Mexico en Zuid-Europa, zijn niet glazig) De encaustic tegels zijn een traditionele ongeglazuurde maar decoratieve vloertegel die wordt geproduceerd door middel van het persproces. Blauwbruine en witte encaustic tegels met een breed rond patroon.

Encaustic vloertegels zijn gedecoreerd met traditionele en originele motieven. De meeste keramische tegels zijn aan het oppervlak gedecoreerd of gedecoreerd met gedrukte of reliëfpatronen die door de vorm zijn gecreëerd. Encaustic-tegels zijn uniek omdat hun decoratieve patronen niet op het oppervlak zitten, maar inlegpatronen zijn die door het productieproces zijn gecreëerd. Eerst werd een dunne laag (ongeveer 1/4 van de hoeveelheid) fijne, bijna droge klei in een mal geperst met een gewelfd patroon aan de onderzijde, waardoor een verdieping aan de voorkant van de tegel ontstond. De tweede, dikkere kleilaag werd op de eerste kleilaag gelegd en vervolgens bedekt met een andere laag van de fijnkorrelige kleilaag.

Deze “sandwich” voorkwam kromtrekken en zorgde ervoor dat het tegellichaam sterk was en een gevoelig, glad oppervlak had. Lagen kleistof werden samengeperst in persen, vervolgens werd de mal gedraaid en de matrijs verwijderd, waardoor een tegel ontstond met een concaaf patroon aan de bovenkant. 

In de jaren 1840 werden encaustische tegels volledig gemaakt van bijna droge klei met behulp van de persmethode. De mogelijkheid om het tegellichaam met andere kleuren in te kleuren werd daardoor geëlimineerd en er konden meer kleuren op één tegel worden gebruikt. In dit opzicht kan een encaustic-tegel soms worden gedateerd op basis van de complexiteit en het aantal kleuren in het patroon. De vroegste waren rode tegels met witte patronen, gevolgd door tegels in bruin en goudgeel. In de jaren 1860 waren blauwe tegels met gele of reekalfpatronen populair, die werden vervangen door fijnere kleuren, waaronder “chocoladerood” met een delicaat grijs. Tot 1860 jaar werden tot zes kleuren in een enkele tegel gebruikt om het patroon te creëren.

Tegen het einde van de eeuw waren witte encaustic tegels met een zwart of goud motief, evenals tegels met complexe witte, zwarte, gouden, roze, groene en blauwe kleuren wijdverspreid. De encaustische tegels zijn versierd met traditionele en originele patronen. Enkele bijzonder ingewikkelde patronen zijn op het oppervlak van de tegels geverfd met mat gekleurde glazuren in plaats van korstvorming. De meeste grote tegelfabrikanten verkochten veel van dezelfde voorgevormde patronen van encaustische tegels in catalogi. De encaustic tegels werden gemaakt in verschillende maten, voornamelijk vierkant of achthoekig, en bijna elk project kon op maat gemaakt worden voor een specifiek doel of een specifieke ruimte. Historische encaustische tegels uit de 19e eeuw waren over het algemeen iets minder dan 1 ″ dik, ongeveer 15/16 “. Ook werden goedkopere tegels van inferieure kwaliteit gemaakt van klei of cement. Deze projecten waren vergelijkbaar met de projecten die gewoonlijk op encaustic-tegels worden aangetroffen.

Ze zijn echter gebruikt als een gedrukt transferpatroon of in een veelkleurig lithografisch proces of in een zeefdrukproces. Ze worden nog steeds geproduceerd en populair in veel delen van de wereld. Kleinere, eenkleurige varianten van encaustische tegels die samen een geometrisch patroon vormen, worden in Engeland geometrische tegels genoemd. In de Verenigde Staten zijn ze echter over het algemeen niet te onderscheiden van encaustic tegels. Ze waren gebaseerd op zes-inch vierkante segmenten van geometrische vormen, en ze waren meestal rechthoekig, vierkant, driehoekig of zeshoekig, en ongeveer even dik als encaustic tegels met een patroon. De geometrische tegels zijn bijzonder geschikt voor decoratieve lijsten en met hun vele vormen, Gebruik maten en kleuren – afzonderlijk of in combinatie met encaustic-tegels met een patroon – voor een verscheidenheid aan vloerpatronen. De productiekosten van de geometrische tegels waren veel lager dan die van de encaustic tegels, aangezien elke tegel slechts één kleisoort en één kleur bevatte. Aan het einde van de 19e eeuw waren keramische mozaïektegels in wezen kleinere varianten van geometrische tegels (meestal niet groter dan 2-1 / 4 “en niet dikker dan ¼”) met een afmeting tussen ½ “en 2 3/16”, vierkant rechthoekig of langwerpig, zeshoekig, vijfhoekig of trapeziumvormig. Zowel glas als halfglas mozaïeken waren beschikbaar, ongeglazuurd in monochrome of gekleurde tinten met een mat oppervlak of geglazuurd in een onbeperkt aantal kleuren.

Eeuwse keramische mozaïektegels waren in wezen kleinere varianten van geometrische tegels (meestal niet groter dan 2,5 cm en niet dikker dan ¼ inch) met een afmeting tussen ½ inch en 2 3/16 inch, vierkant, rechthoekig of langwerpig, zeshoekig vijfhoekig of trapeziumvormig. Er werden individuele tegels uit één stuk gemaakt om het uiterlijk van veel tesserae te geven. Dit werd gedaan met behulp van een vorm die het zicht geeft op verdiepte mortelvoegen die de individuele “mozaïeken” scheiden. De oudste en meest gebruikte methode voor het decoreren van kleitegels was het gebruik van tinglazuren, die in feite transparante loodglazuren waren, die in het glazuur werden gedompeld of het glazuur op het oppervlak van de tegels werd geborsteld. De glazuren werden meestal gemaakt van loodwit, vuursteen of Chinese klei en gemalen en gemengd met fijngemalen metaaloxiden die de kleur gaven.

Vloertegels en voegen. Geglazuurde tegels en voegen 

Met uitzondering van stenen tegels, encaustische tegels en sommige mozaïektegels, zijn de meeste keramische vloertegels geglazuurd. Terwijl niet-geglazuurde tegels hun kleur uitsluitend ontlenen aan klei of aan oxiden, kleurstoffen of pigmenten die aan de klei zijn toegevoegd, ontstaat de kleur van geglazuurde tegels door glazuur, glanzend of mat. Sommige keramische producten waren beperkt tot en bekend voor bepaalde soorten glazuren. De oudste en meest voorkomende decoratiemethode voor kleitegels was het gebruik van tinglazuren, die in feite transparante loodglazuren waren. Gekleurde glazuren waren algemeen bekend als “email”, bijvoorbeeld kleuren zoals kobaltblauw, kopergroen, mangaanviolet, antimoon en loodgeel, en ijzerrood en bruin. Door toevoeging van tinoxide ontstaat een dekkend glazuur.

Vloertegels en voegen. Leggen van historische keramische tegelvloeren

Technieken voor het leggen van tegels en voegen in de 19e eeuw

De montagemethoden zijn sinds het midden van de 19e eeuw niet significant veranderd, afgezien van het gebruik van verbeterde gereedschappen en moderne materialen. Een van de beroemdste Engelse architecten en fabrikanten van keramische tegels in de negentiende eeuw beschreef dit proces van het leggen van encaustische en geometrische tegels in 1857.

Ter voorbereiding op een solide fundering voor de tegels werd een gelijkmatige laag bakstenen, een 2-1 / 2 ″ laag ongebluste kalk en grind, of een mengsel van Portland-cement en schoon, scherp zand gelegd. Bij het leggen van de tegels op een bestaande houten vloer moesten de planken worden opgetrokken, in korte stukken gezaagd en tussen de balken geplaatst. Het beton vulde de ruimtes en lijnde de basis uit met de bovenkant van de balken, waardoor een glad oppervlak ontstond dat 1 * vanaf de afgewerkte vloerlijn werd voltooid. Vervolgens werd een laag cementmortel aangebracht. Hierdoor konden de tegels op dezelfde ondergrond worden gelegd als de vorige houten planken. De plinten moeten worden verwijderd en teruggeplaatst nadat de tegels zijn gelegd. Dit elimineert de noodzaak om de buitentegels exact op maat te snijden.

Vervolgens werd het vloerontwerp gemarkeerd met een stuk touw of metselkrijt, waardoor de kamer in gelijke delen werd verdeeld. Het eerste te leggen gedeelte werd gemarkeerd door twee evenwijdige stroken hout of geleidingselementen van ongeveer 4 ″ breed. Tussen de stroken werd een gelijkmatige laag cement aangebracht. De tegels, grondig doordrenkt met water, werden in het cement gelegd en uitgelijnd met een liniaalrand. De fundering moest vochtig zijn bij het leggen van de tegels. Om het patroon recht te houden, zijn kleine stroken hout gebruikt die tijdelijk haaks op de geleidingselementen zijn bevestigd.

Bij een harde ondergrond werden de voegen opgevuld met pure cementmortel (soms gekleurd met een zwarte lamp, rode oker of andere natuurlijke pigmenten in de consistentie van de crème).Het overtollige voegmiddel werd van de tegels verwijderd met een stuk washandje of spons. De nieuw gelegde tegelvloer mocht gedurende 4-6 dagen niet worden betreden totdat het cement was uitgehard. Af en toe schoonmaken verwijderde zoutafzettingen die vaak op het oppervlak verschenen kort nadat de tegels waren gelegd.

Vloertegels en voegen. Technieken voor het leggen van tegels en voegen in de 20e eeuw

Bijna 50 jaar later, in 1904, publiceerden tegelfabrikanten in de Verenigde Staten tegelvoorstellen om het leggen van tegels op een consistent niveau te brengen. Deze aanwijzingen leken erg op die van Wyatt. Er waren ook verschillen, zoals het gebruik van bakstenen als funderingsmateriaal en zwaar teerpapier bij het leggen van de tegels op een houten vloer om de planken te beschermen tegen vocht in de mortelmix. De focus lag op het gebruik van cement, zand en het schoonste water van goede kwaliteit om een ​​duurzame tegelvloer te creëren. Het was niet langer nodig om de tegels te bevochtigen voordat ze werden uitgehard, maar er werd gesuggereerd om een ​​stijvere voeg te gebruiken om te voorkomen dat deze tussen de tegels zweeft.

De manier van leggen van de tegels veranderde aan het einde van de 20e eeuw iets meer, vooral door de beschikbaarheid van nieuwe materialen en technieken. In de jaren twintig werden kleine keramische mozaïektegels gemaakt in de vorm van 12 ″ vierkante bogen die met elkaar verbonden waren door gelijmde “papieren huiden”. Hierdoor konden de 12-inch vierkante tegels als een eenheid worden geplaatst, in plaats van dat elk van de kleine tegels afzonderlijk werd geplaatst. Door de tegels direct in het cement te plaatsen is een zeer sterke hechting ontstaan. Door het papier dat aan het gezicht kleefde, was het moeilijk voor de tegelzetter om te controleren of de tegels recht waren. Het feit dat het papier pas werd verwijderd voordat de tegels stevig in de cementlaag zaten, maakte het nog moeilijker om de scheve tegels aan te passen. Deze ‘papieren huid’ werd uiteindelijk vervangen door een stoffen gaas. 

Zodra het vocht uit de bindlaag de netten aan de achterkant van de tegel los maakte, kon er ook een enkele tegel uit het net worden gesneden en werd de positie onmiddellijk gewijzigd. Hoewel het weefselgaas de uitharding van de tegels versnelde, veroorzaakte het soms een zwakkere hechting, waardoor het contactgebied tussen de onderkant van de tegel en de bindlaag kleiner werd. Na de Tweede Wereldoorlog werden verschillende methoden om de vloer voor keramische tegels klaar te maken verder ontwikkeld. De methoden zijn ontworpen om meer compatibel te zijn met nieuwe materialen zoals gewapend beton, strekmetaal, polyethyleen en waterdicht multiplex. De nieuwe lijmen en voegmiddelen maakten het ook gemakkelijker om tegels te leggen, en de grotere verscheidenheid aan epoxy- en cementmortels maakte het mogelijk omom verschillende diktes van de verbindingslaag te verkrijgen.

Na een halve eeuw praktisch gebruik worden sommige van deze “nieuwe” materialen, zoals multiplex, spaanplaat, georiënteerde spaanplaat en andere houten panelen, niet langer aanbevolen voor gebruik met keramische tegels. De voeginleg is lichter, flexibeler en veel dunner dan voorheen, en krimpt van enkele centimeters tot slechts 3/32 “. Voor het leggen van keramische vloertegels wordt een grotere verscheidenheid aan materialen gebruikt, waaronder bindmiddelen en waterdichte membranen. De basismethoden voor het leggen zijn niet significant veranderd, maar verschillen afhankelijk van het type ondergrond waarop de tegel moet worden gelegd. Ondanks zorgen over de vlakheid van het oppervlak en de sterke hechting, is er vooral vooruitgang geboekt bij het sneller en gemakkelijker maken van de installatie.

De traditionele praktijk om de originele vloerdelen op maat te zagen en ze tussen de houten balken te leggen (wat tot op de dag van vandaag nog steeds wordt gebruikt om een ​​laag afgewerkt vloerprofiel te krijgen) heeft geresulteerd in tal van tegelbreuken en andere gebreken. Een betere oplossing is om de bestaande vloertegels (in goede staat) te laten en een op cement gebaseerde isolatieplaat (CBU) te plaatsen, die verkrijgbaar is in diktes van 1/4 ″ tot 5/8 ″.

Historische keramische vloertegel

Onderhoud van tegels en voegen

Alvorens enig onderhoud uit te voeren aan een significante historische keramische tegelvloer met ernstige schade, wordt aanbevolen dat een professionele keramiekrestaurator of architect het advies inwint van een historicus of apotheek met specifieke expertise en ervaring in het veld. Dit zorgt ervoor dat toekomstig regelmatig onderhoud, evenals andere technische en gespecialiseerde reparaties en renovaties, worden uitgevoerd in overeenstemming met de normen van de minister van Binnenlandse Zaken voor het omgaan met historische sites.

Methoden voor het reinigen van tegels en voegen

Keramische tegels zijn in principe een praktisch vloermateriaal dat geen onderhoud nodig heeft. Zelfs geglazuurde tegels zijn echter enigszins poreus en kunnen vuil en vlekkerig worden. Vooral in gebieden met veel verkeer kan vervuiling optreden. Hoewel het moeilijk of onmogelijk kan zijn om sterk vervuilde gebieden volledig schoon te maken, is het reinigen van keramische tegelvloeren in de meeste gevallen relatief eenvoudig. Het schoonmaken moet altijd beginnen met de mildst mogelijke middelen die zo simpel als heet water kunnen zijn. Regelmatig onderhoud omvat vegen, bij voorkeur droog of nat reinigen, of stofzuigen om zand te verminderen. Tegels kunnen in de regel worden gereinigd met een zeepvrije huishoudelijke vloerreiniger, bijv.met een op de markt verkrijgbaar product voor het reinigen van keramische tegelvloeren.

Alle reinigings- en kleurmiddelen dienen voor gebruik altijd op een kleine, onopvallende plek te worden getest. Schurende reinigingsmiddelen en mechanische apparatuur kunnen het beschermende oppervlak en de tegeldecoratie beschadigen en afvegen en mogen niet worden gebruikt op keramische tegelvloeren. Over het algemeen mogen op zuur gebaseerde reinigingsoplossingen ook niet worden gebruikt op keramische tegelvloeren, omdat deze complexe silicaten in het glazuur kunnen beschadigen. Er zijn echter reinigingsmiddelen op zuurbasis die speciaal zijn ontworpen voor het reinigen en verwijderen van coatings op keramische tegels. Deze fondsen moeten echter zorgvuldig worden gebruikt. Soms is een zure reiniger nodig om verkleuring of vlekken veroorzaakt door kalk of cementmortel te verwijderen. Test het eerst uit en breng het aan op een grondig vochtige tegelvloer waarvan het overtollige water is verwijderd. 

Het bevochtigen van de tegelvloer voor het schoonmaken is een goede vuistregel die bij alle schoonmaakproducten moet worden gevolgd. Het water verzadigt de poreuze tegel en voorkomt dat chemicaliën of andere reinigingsmiddelen het tegellichaam binnendringen. Spoel de vloertegels na het reinigen altijd goed af. Plastic schrobborstels kunnen oppervlaktevuil effectief verwijderen zonder het geglazuurde oppervlak van de tegel te schuren. Hardnekkige asfalt- of olievlekken, krassen of vuil kunnen soms worden verwijderd met ammoniak of een van de huishoudelijke spuitproducten die worden gebruikt om keuken- of badkamertegels schoon te maken. Indien nodig kan het oplosmiddel voorzichtig worden aangebracht op voorbevochtigde tegels, maar het mag niet lang op het oppervlak blijven liggen aangezien dit tot verkleuring kan leiden. Identificeer altijd eerst de vlek om het meest geschikte wasmiddel te kiezen om het te verwijderen.

De schimmel kan worden verwijderd met een verdunde oplossing van bleekmiddel en neutraal huishoudelijk schoonmaakmiddel of een verdunde (5-10%) oplossing van trinatriumfosfaat (TSP). Na gebruik van een van deze oplossingen kan het nodig zijn om de vloer te schrobben met natuurlijke haren of een nylon borstel en daarna af te spoelen met schoon water. De verdunde bleekoplossing mag niet langer dan een paar minuten op de keramische tegelvloer blijven liggen, omdat de alkali in het bleekmiddel een witte laag kan veroorzaken. De mist (een witte nevel van in water oplosbare zouten) kan de tegel verkleuren en uitsmeren en zelfs kleine schilfers rond de voegen veroorzaken.

Regelmatig onderhoud van tegelvloeren moet altijd beginnen met stofzuigen om extern vuil en zand te verwijderen. Vervolgens kunt u een milde reinigingsoplossing aanbrengen en deze 10-15 minuten op de vloer laten zitten zonder te laten drogen op de tegels. Sterk vervuilde oppervlakken kunnen worden geschrobd met natuurlijke haren of een nylon borstel om het vuil van de tegels te verwijderen. Spoel ten slotte de vloer grondig af met schoon water, idealiter twee keer, en droog deze indien nodig af met badstof. Elk reinigingsmiddel moet altijd worden gebruikt volgens de instructies van de fabrikant

Beschermende lagen voor tegels en voegen

In de meeste gevallen zullen traditionele keramische tegelvloeren waarschijnlijk onbehandeld blijven. Ze zouden ook niet bedekt zijn met een andere beschermende coating dan was. In de 19e eeuw werden sommige encaustische tegelvloeren behandeld met lijnolie, maar deze praktijk wordt niet langer aanbevolen. Dit komt doordat lijnzaadolie bij het ouder worden vuil en verkleuring aantrekt. De meeste historische keramische tegelvloeren hebben door gebruik gewoon een natuurlijke “glans” gekregen. Het oppervlak van keramische tegels wordt meestal al beschermd door een gebakken laag of glazuur, waardoor een extra beschermlaag meestal niet nodig is. Er zijn verschillende meningen over het gebruik van beschermende coating en was op keramische tegelvloeren,vooral op antieke keramische tegelvloeren. Een goed aangebrachte en regelmatig gereinigde toplaag kan soms een effectieve onderhoudsmethode zijn, maar alleen voor binnenvloeren.

Sommige coatings kunnen ook op tijd afbladderen of tegels er mistig of troebel uit laten zien. Als een coating niet wordt aangebracht volgens de instructies van de fabrikant, kan dit gebeuren. Bovendien kan een dergelijke coatingtoepassing zelfs de onderhoudskosten verhogen, aangezien de coating regelmatig moet worden verwijderd en vernieuwd. Het veelvuldig verwijderen van de coating kan ook de keramische tegelvloer beschadigen als dit wordt gedaan met agressieve chemicaliën of schuurmiddelen. Als een coating wordt overwogen, is een traditionele coating zoals vloerwas misschien het beste. De was is na gebruik gemakkelijk te verwijderen en geeft het oppervlak geen hoge, mogelijk ongewenste glans. Aan de andere kant is het de moeite waard om een ​​sealer of waterdichtingsmiddel te gebruiken om cementtegels met een patroon te beschermen, die kunnen slijten, vooral in openbare gebouwen met veel voetgangers.

Sommige fabrikanten van nieuwe encaustische tegels raden bijvoorbeeld aan om een ​​kit te gebruiken op zowel vervangende tegels als antieke tegels. De impregneermiddelen veranderen de kleur van het tegeloppervlak niet en zijn in tegenstelling tot sommige penetrerende kitten na het aanbrengen volledig onzichtbaar. U kunt de porositeit of wateropname door het tegeloppervlak verminderen en zorgen voor een betrouwbare bescherming van de tegel (en de voegen) tegen vervuiling. Dit kan vooral handig zijn op lichte vloeren. Moet ik het waterdichtingsmiddel op een oude keramische tegelvloer aanbrengen? Welk type product moet worden gebruikt? Dit zijn beslissingen die u in overleg met uw tegelrestaurateur of keramiektegelspecialist moet nemen. Het kan ook nodig zijn om aan bepaalde ADA-veiligheidsnormen en wrijvingsvereisten te voldoen. De ADA-richtlijnen bevelen een “statische wrijvingscoëfficiënt” aan van 0,6 voor gladde oppervlakken en 0,8 voor opritten. 

Dit kan het gebruik van een antislip afdichtmiddel of glijwas vereisen op antieke keramische tegelvloeren in sommige openbare gebouwen. Ondanks de niet-traditionele glanzende afwerking die aan vloeroppervlakken kan worden gegeven, worden tweecomponenten coatingsystemen op acrylbasis nu veel gebruikt op historische keramische tegelvloeren in veel openbare gebouwen, grotendeels omdat ze gemakkelijker te onderhouden zijn. Bij gebruik van een kit is een product met een matte afwerking geschikter voor historische keramische tegelvloeren dan een hoogglans product. In sommige gevallen kan tijdelijke bescherming de beste oplossing zijn totdat er een betere oplossing is gevonden. De permanente bescherming van de historische tegelvloeren kan zo eenvoudig zijn als het gebruik van vloermatten op deuren of in gebieden met veel verkeer.

Problemen met tegel- en voegschade

In diamant- en vierkante vormen, zwarte, witte en bruine encaustic tegels met vervaagde patronen. Gebruikte encaustic tegels kunnen nog steeds worden gebruikt, maar als hun patroon eenmaal verloren is gegaan, kunnen ze niet meer worden gerepareerd. Om zich te blijven aanpassen, moeten ze in de natuur worden vervangen. Foto: NPS-bestanden.

Verlies van oppervlak en tegelpatroon

De keramische tegels behoren tot de meest duurzame historische vloermaterialen, maar natuurlijke slijtage en een zekere mate van beschadiging zijn onvermijdelijk. Sommige tegels, zoals dichte, compacte steengroevetegels en keramische mozaïektegels, zijn zeer slijtvast en vlekabsorberend.

Maar vele anderen, met name encaustic en geometrische tegels met patronen, zijn extreem slijtvast. Krachtige bewegingen kunnen ook leiden tot ongelijkmatige slijtage en in sommige delen van de vloer kunnen zelfs bellen uit de tegels ontstaan.Een bepaalde kleimix of kleur kan ook de hardheid en duurzaamheid van individuele tegels of de gehele keramische tegelvloer beïnvloeden.

Glazuurbreuk op tegels

Soms kunnen sommige glazuren na verloop van tijd gaatjes of poederachtig worden. Loodglazuren die in de 19e eeuw werden gebruikt en die bij lage temperaturen werden gebakken, werden relatief snel vernietigd. De glazuren hebben andere fysische eigenschappen dan het gebakken tegellichaam zelf, waardoor ze soms kunnen breken of barsten. Hoewel de scheuren in de poreuze klei niet zichtbaar uitzetten, is het doorgaans geen groot defect. Vuil dat in deze scheuren komt, kan echter niet worden verwijderd en verkleuring van de tegel. Als de scheuren het glazuur binnendringen, kan dit het absorptievermogen van de tegel vergroten.

Tegels breken

Keramische vloertegels zijn erg gevoelig voor vernietiging en barsten veroorzaakt door iets zwaars te laten vallen. Herhaalde verplaatsingen van zware voorwerpen of karren op de vloer kunnen ook scheuren en breuken in keramische tegels veroorzaken. Sterke trillingen door verkeer zijn ook schadelijk voor tegels.

Schade aan tegels door vocht

Keramische tegelvloeren worden traditioneel beschouwd als zeer waterdichte systemen die geen enkele bescherming tegen vocht vereisen. In werkelijkheid is dit echter niet waar. Waterproblemen zijn een van de meest voorkomende oorzaken van vernietiging en zinken van tegelvloeren, vooral in badkamers en andere ruimtes met een hoge luchtvochtigheid.

Het water dat kan worden opgesloten in de gebieden rond de douches en badkuipen, kan uiteindelijk de voeg en voeg beschadigen en de tegels losmaken. Sommige van de meer poreuze soorten tegels die niet zo erg verbrand zijn, kunnen zelfs opzwellen of afbladderen bij constante blootstelling aan vocht.

Losse, gebarsten, gebarsten of ongebonden tegels als gevolg van een defecte verbinding

De duurzaamheid van keramische tegelvloeren hangt grotendeels af van een solide mortelbasis en strakke lassen. Verkeerd gemengde voeg kan ook problemen veroorzaken bij keramische tegelvloeren. Het falen van het vloersysteem is vaak het gevolg van een verzwakking of een slechte kwaliteit van de mortel, waardoor de tegels los gaan zitten. 

De mortel kan ook worden verzwakt of losgemaakt door te sterke reinigingsoplossingen. Bij de juiste techniek voor het leggen van tegels wordt een materiaal gebruikt dat bepaalde tegelbewegingen mogelijk maakt. Om de ondergrond van de tegels te scheiden is een laag asfalt gelegd (vervangen door een laag plastic of bouwpapier in een modernere constructie). 

Dit voorkomt dat de ondergrond aan de tegel blijft kleven en laat een zekere “relatieve” beweging toe. Dit om het doorbuigen of kreuken van de tegelvloer te voorkomen, dwz er wordt aangegeven waar individuele of hele rijen tegels kunnen openklappen om de spanning te verminderen. Als dat het geval is, zal de conditie waarschijnlijk vereisen dat veel of alle tegels worden genomen en gepasseerd.

Geschiedenis van tegels en voegen. Gezamenlijke reparatie

Gebroken mortelvoegen en losse mortel kunnen in principe worden gerepareerd. Het eerste dat u moet doen, is de hele vloer controleren op losse tegels die opnieuw moeten worden gevoegd. De defecte mortel moet zorgvuldig handmatig worden verwijderd en de voegen moeten worden bevochtigd. Ter voorbereiding op het opnieuw voegen moet een bindmiddel worden gebruikt. Bij het herstellen van de mortel is het belangrijk om een ​​mortel te gebruiken die het beste past bij de oude kleur en consistentie.

Vloertegels en voegen.  Tegel reparatie

Als u één tegel probeert te verwijderen, kunnen aangrenzende tegels in gevaar komen. Daarom is het beter om de originele oude tegel, die slechts licht beschadigd is, te behouden dan deze te vervangen. Soms kunnen scheuren worden gerepareerd, of kan een hoek en een afgebroken stuk tegel weer worden bevestigd met epoxy of mortel. Als de tegel is afgebroken of een kleine hoek of rand mist, kan deze worden gerepareerd. Een zorgvuldig vervaardigd stukje epoxy gemengd met gekleurd email of getinte voeg kan minder opvallen dan elke afzonderlijke tegel proberen te vervangen. 

Het is ook een betere conservatieve behandeling. In beperkte gevallen kan glazuur- of poedercoatingschade aan keramische vloertegels soms met succes worden behandeld door de restaurateur met een speciaal geformuleerd verdikkingsmiddel op minerale basis (zoals silica) gevolgd door een siloxaansubstraatafweermiddel. Na 24 uur kan deze behandeling, onder geschikte omstandigheden, het oppervlak uitharden en kleven en het absorptievermogen van de wafel verminderen, terwijl de dampdoorlatendheid behouden blijft. Het is echter een zeer complexe procedure en mag pas door de conservator worden uitgevoerd nadat deze grondig is onderzocht. Deze chemicaliën zijn niet alleen zeer giftig en gevaarlijk om te hanteren, maar kunnen bij onjuist gebruik zelfs nog meer schade aan de tegel veroorzaken!

Geschiedenis van tegels en voegen. Tegelwissel

Vloertegels en voegen
Vloertegels en voegen

Als een enkele tegel of een groot deel van een keramische tegelvloer ontbreekt, is het defect zo ernstig dat deze niet kan worden gerepareerd of, als dit een veiligheidsrisico vormt, moet worden vervangen. Als een keramische tegelvloer is verslechterd door langdurige slijtage, bezinking of schade aan het trilbed, zijn er een aantal overwegingen waarmee u rekening moet houden voordat u een conserveermiddel kiest.

Een succesvolle vervanging hangt niet alleen af ​​van de beschikbaarheid van de overeenkomstige tegels, maar ook van de aard van de ondergrond waarop de tegels worden gelegd. Voordat nieuwe tegels worden gelegd, is het noodzakelijk om eventuele problemen zoals verzakking of trillingen te verhelpen. Daarnaast kan het nodig zijn om de hoogte van het nieuwe installatiebed aan te passen aan de dikte van de nieuwe tegels.