Skip to main content

Fotovoltaïsch beton

Fotovoltaïsch beton is iets heel futuristisch. Een van de onbeantwoorde vragen in de architectuur is het wijdverbreide gebruik van fotovoltaïsche energie. Hoewel fotovoltaïsche systemen over de hele wereld steeds gewoner worden, hopen veel waarnemers nog steeds dat het veel sneller zal gaan. Aangezien gebouwactiviteiten verantwoordelijk zijn voor ongeveer 40% van het wereldwijde energieverbruik, is er een onvoorstelbaar groot platform om het energieverbruik te verminderen; efficiëntie is daarom cruciaal. Naast politieke overwegingen hebben de imposante esthetiek en de hoge kosten van zonnepanelen in het verleden een grootschalige integratie in de weg gestaan. Onderzoekers stonden daarom voor de taak om fotovoltaïsche versies te ontwikkelen die niet alleen zeer efficiënt zijn, maar ook betaalbaarder en esthetisch aantrekkelijker. Als gevolg hiervan heeft er een aanzienlijke verschuiving plaatsgevonden naar geïntegreerde bouwsystemen. Hierbij worden fotovoltaïsche panelen gebruikt ter vervanging van traditionele bouwelementen zoals daken en gevels. Het wijdverspreide gebruik van fotovoltaïsche energie in de architectuur zal grotendeels afhangen van de verdere ontwikkeling van deze technologieën.

Fotovoltaïsch beton. Innovaties

Tesla’s solar dakpannen, die een griezelige gelijkenis vertonen met gewone, niet-fotovoltaïsche dakpannen, zijn een recent, bekend voorbeeld. Met deze baanbrekende innovatie, die vorig jaar in productie ging, wilde Elon Musk een visueel aantrekkelijke vervangende techniek voor zonnedaken ontwikkelen die kon werken met een verscheidenheid aan architecturale stijlen. Om dit te bereiken creëerde Tesla geharde glazen dakpannen met een gekleurde coating en kleine louvres die licht doorlaten naar de zonnecellen van Panasonic. Tesla beweert dat het hoogwaardige glas net zo duurzaam is als staal.

Fotovoltaïsch beton. Ontwikkeling van fotovoltaïsch beton

Tesla is niet de enige die zijn middelen investeert in de ontwikkeling van fotovoltaïsche energie. Niet alleen panelen zullen meetellen in dit interessante gebied van ons leven. Er is al energieopwekkend beton, dat binnenkort wellicht meer gemeengoed zal worden. In het bijzonder zijn er twee gevallen die onlangs hebben bijgedragen aan het snel groeiende gebied van fotovoltaïsch beton.

Heliatek met LafargeHolcim

Een innovatief prototype van een fotovoltaïsch betonnen gevelsysteem werd in november 2017 door LafargeHolcim en Heliatek gepresenteerd op de Franse bouwbeurs Batimat. LafargeHolcim en Heliatek gebruikten hun twee verschillende, maar complementaire vaardigheden. Ze ontwikkelden een gevelsysteem van architectonisch beton dat de energie-oogstcapaciteit van conventionele op het dak gemonteerde zonne-oplossing kan verdubbelen. Heliatek is een Duits zonne-energiebedrijf en LarfargeHolcim is een Zwitserse fabrikant van bouwmaterialen en de grootste cementproducent ter wereld. De innovatieve technologie combineert Heliatek’s lichtgewicht, ultradunne HeliaFilm zonnefolie met LafargeHolcims Ductal-betonpanelen. Dankzij deze unieke methode kunnen geprefabriceerde Ductal-panelen met geïntegreerde zonne-energieopwekking op locatie worden geleverd.

Fotovoltaïsch beton. Hoe zit het met CO2?

helia Film is de groenste fotovoltaïsche oplossing ter wereld, met een CO2-impact over de hele levenscyclus die bijna vijf keer lager is dan die van traditionele kristallijne fotovoltaïsche panelen”, aldus LafargeHolcim. Bovendien zouden de zonnepanelen bijna 30% van de jaarlijkse energiebehoefte van een typisch commercieel gebouw van 10 verdiepingen kunnen produceren als ze 60% van de gevel bedekken. De ontwikkelaars van deze baanbrekende technologie verwachten dat architecten de energiekosten van een gebouw kunnen verlagen en tegelijkertijd kunnen profiteren van een lichtgewicht, onderhoudsarme en duurzame gevelbekleding.

Andere spelers

Onderzoekers van De Block Research Group van ETH Zürich hebben een meerlagige, ultradunne, zelfdragende betonstructuur gemaakt die gebruikmaakt van fotovoltaïsche technologie. Deze extreem gegolfde structuur zorgt voor waterdichtheid, isolatie en temperatuurregeling en genereert elektriciteit. Tussen de twee lagen beton zitten lagen isolatie, verwarmingsspiralen en koelspiralen. Volgens het werk van LafargeHolcim en Heliatek wordt een dunne laag fotovoltaïsche cellen aangebracht op de laatste laag beton om het gebouw van elektriciteit te voorzien. Dit werk laat zien dat het mogelijk is om een dunne betonnen schil te maken met behulp van flexibele bekistingen en zonne-elementen, en biedt talloze inzichten in de toekomst van fotovoltaïsch beton met een gemiddelde dikte van ongeveer 5,08 cm.

Fotovoltaïsche panelen en fotovoltaïsch beton reinigen

Om fotovoltaïsche panelen en fotovoltaïsch beton te reinigen, kan BETOFF-U vloeistof gebruikt worden. Het is een uiterst zachte formule, maar toch zeer effectief. De vloeistof is geformuleerd op cosmetische basis, wat volledig voldoende is voor het reinigen van glas, plastic, hout, staal en beton. Het kan worden gebruikt om allerlei soorten aanslag van fotovoltaïsche panelen en fotovoltaïsch beton te verwijderen, evenals hardnekkig vuil. Kalkaanslag door regenval kan ook gemakkelijk worden opgelost met BETOFF-U. Fotovoltaïsch beton