Skip to main content

Geschiedenis van beton. Hoe wordt beton gemaakt? Hoe verwijder je vuil van beton?

Geschiedenis van beton. Dankzij het gebruik in sterke, moderne constructies wordt beton als een belangrijk bouwmateriaal beschouwd. Deze stof heeft een lange geschiedenis. Alleen omdat er in het oude Rome geen cementtrucks waren, wil nog niet zeggen dat de culturen van die tijd geen beton gebruikten. Mensen hadden toen hun eigen manieren om bouwmaterialen aan te passen en te gebruiken. Als u de geschiedenis van beton kent, kunt u beter begrijpen hoe u tegenwoordig beton kunt gebruiken. We hebben enkele belangrijke feiten gevonden uit de geschiedenis van beton en enkele beroemde en historische betonconstructies die ons in staat zullen stellen deze verbazingwekkende substantie beter te begrijpen. Hiervoor kijken we naar beton als een mengsel van grote en kleine deeltjes gecombineerd met een soort pasta.De pasta bindt en houdt de deeltjes bij elkaar, die vervolgens als bouwmateriaal kunnen worden gebruikt. We zullen ook vergelijkbare materialen bespreken die algemene verschillen hebben. In de loop van de geschiedenis is het altijd gebouwd met:

 1. Cement:   Dit poeder creëert andere materialen zoals mortel, beton, stucwerk en mortel. Cement werkt als bindmiddel in deze bouwproducten. Het is vaak gemaakt van kalksteen, maar andere mogelijke ingrediënten zijn klei, kwartszand en schelpen. De verschillende culturen en hun bestaan ​​hingen af ​​van het feit of ze een plek hadden om te wonen. Ongeacht de component zal cement afbrokkelen en zich hechten aan materialen zoals ijzererts en vervolgens worden verwarmd tot hoge temperaturen. Het resulterende product, klinker genaamd, wordt terug vermalen tot cement.
 2. Mortel: Mortel bindt stenen, stenen en andere bouwmaterialen. Het is gemaakt van cement, zand en kalk. Wanneer de bouwvakkers water aan de mix toevoegen, wordt het cement geactiveerd en hardt het uit zodra het is opgedroogd. De voeg is een soortgelijk product, maar het bevat meer water dat tussen scheuren en spleten stroomt. Elke mortel kan dienen als lijm voor andere bouwmaterialen, van tegel tot steen.
 3. Kleibakstenen (Adobe): Bakstenen zijn gemaakt van in de zon gedroogde modder. In deze stenen zitten zand, vuil en andere deeltjes in de grond, waar mensen naast water ook stokken of stro aan kunnen toevoegen. Als het droog is, zal de steen krimpen en meegroeien met het weer. Omdat het niet in een uithardingsoven wordt gebakken maar aan de lucht wordt gedroogd, is het niet geschikt voor een vochtig klimaat. Veel van de eerste toepassingen van bouwmaterialen, zoals B. Beton, waren eigenlijk adobebakstenen.

Deze materialen behoren tot dezelfde groep, maar beton is een sterkere stof. Hij is de hele tijd bij ons geweest bij talloze bouwprojecten in verschillende vormen. Lees verder om meer te weten te komen over de geschiedenis van concrete en materiële veranderingen door de jaren heen.

Geschiedenis van beton. Vroegste toepassingen van beton

Wat tegenwoordig als beton wordt beschouwd, verschilt enigszins van de stof die in het verleden werd gebruikt. Het is ook belangrijk om te benadrukken dat soortgelijke materialen door de geschiedenis heen bestaan. Een van de doelen van deze materialen was:

 • gebouw 
 • Vloeren 
 • bruggen 
 • Straten 
 • Straten 
 • Sculpturen

Culturen over de hele wereld hebben verschillende constructies gemaakt van beton en betonachtige materialen. Omdat het materiaal in de loop der jaren is veranderd, is het moeilijk te zeggen hoe lang het beton al bestaat. Het is voor een geschatte tijdsperiode bekend dat het duizenden jaren vóór de jaartelling bestond, het is min of meer bekend dat beton al duizenden jaren bestaat. Hoe en wanneer beton werd gebruikt:

 1. 6500 voor Christus Chr .: Dit jaar werden de eerste betonnen gebouwen gebouwd. De bedoeïenen creëerden historische betonnen constructies in het moderne Syrië en Jordanië. Deze vroege technieken werden de basis voor methodeverbetering in de loop van de tijd.
 2. 3000 voor Christus Chr .: In die tijd gebruikten de Egyptenaren stro-gemengde modder om materiaal voor graven te bereiden. Ze ontwikkelden en gebruikten ook gips- en kalkmortels om stenen met elkaar te verbinden. Rond dezelfde tijd gebruikten bouwvakkers in China een vorm van cement gemaakt van kleefrijst.
 3. 700 voor Christus Chr.: De bedoeïenen ontdekten dat cement onder water uithardt en creëerden ovens voor de productie van betonmortel. Ze gebruikten deze mortel om vloeren, huizen en andere constructies te bouwen. Het was rond deze tijd dat ze ook begonnen met het kloppen van het betonmateriaal, in de wetenschap dat de substantie niet zo goed zou werken als het te verzadigd was.
 4. 600 voor Christus BC: De Grieken ontdekten een natuurlijke substantie die beton kan vormen wanneer het wordt gemengd met kalk. Hoewel ze deze stof gebruikten, waren ze in bepaalde technieken niet zo geavanceerd als andere culturen.
 5. 200 voor Christus Chr .: Destijds hadden de Romeinen beton tot in de perfectie gebracht, hoewel het anders werd gebruikt dan tegenwoordig. De Romeinen hebben de meeste constructies gemaakt van losse stenen en materialen en deze met mortel verbonden. Ze gebruikten zelfs cosmetische stenen in combinatie met hun versie van cement. Het gebruik van niet-structurele blokken toonde beton als een esthetisch product.
 6. 1414: Manuscripten die uitleggen wat concreet is, bestaan ​​al lange tijd niet, en de reden hiervoor was de val van het Romeinse rijk en de verwarring die het veroorzaakte. Maar kort nadat de emoties waren verdwenen, vond het beton een nieuwe waardering bij de gebouweigenaren van die tijd. Dit jaar is een van de vele keerpunten in de concrete geschiedenis. Dit veroorzaakte een kettingreactie op de ontdekking van nieuwe manieren om beton te maken en te gebruiken voor de komende eeuwen.
 7. 1793:  John Smeaton ontdekte in 1793 een efficiëntere manier om hydraulische kalk te maken. Het product werd gebruikt om het cement te laten stollen en de gemoderniseerde productie maakte het gemakkelijker om beton te maken en snel te zetten.
 8. 1824: Dit jaar was erg belangrijk in de geschiedenis van beton, want toen creëerde de metselaar Joseph Aspdin portlandcement. Het werd zo genoemd omdat het leek op de stenen die in Portland, Engeland werden gevonden. Portlandcement was een krachtige vorm van bouwmateriaal. Aspdin maakte cement door krijt en klei te eesten. Later besloot hij kalksteen aan de klei toe te voegen om er klinker van te maken.

Aspdin hielp het gebruik van cement en beton in moderne constructies te vergroten. Op zoek naar een beter alternatief voor het Romeinse bouwmateriaal inspireerde hij zijn concurrenten om nog betere versies van zijn Portland-cement te maken. Met het vroegste gebruik van cement en beton zijn de producten geëvolueerd. We hebben veel manieren ontwikkeld om stoffen te veranderen, zodat ze beter voor ons werken, wat in de loop van de tijd de geschiedenis van betonnen constructies beïnvloedt. 

Geschiedenis van beton. Hoe is het beton in de loop van de tijd veranderd?

Beton is in de loop der jaren een efficiënter materiaal geworden. We zijn overgestapt van het gebruik van natuurlijke stoffen die vergelijkbaar zijn met cement, naar het verbeteren van natuurlijke materialen door middel van door de mens gemaakte processen. Met de technische vooruitgang ontwikkelden ook onze methoden van beton- en cementproductie zich. Aan het einde van de 19e eeuw ontwikkelden mensen in Duitsland, Frankrijk en de Verenigde Staten tegelijkertijd gewapend beton. In die tijd werd het gebruikt voor de industriebouw, maar vanaf nu zou het ook een rol moeten spelen in woongebouwen en andere constructies. Het Portland-cement dat Joseph Aspdin heeft gemaakt, is niet precies hetzelfde als het cement dat vandaag wordt gemaakt. Hoewel aspdin geen specifieke factoren of temperaturen bevatte voor het maken van Portlandcement,we weten dat de hoge temperaturen die we tegenwoordig gebruiken om de materialen te verwarmen, niet konden worden bereikt.

Tegenwoordig hebben we een standaard formule voor Portland-cement. Het werd in 1917 opgericht door de American Society for Research and Materials samen met het National Bureau of Standards. De standaardformule heeft een constante kwaliteit gecreëerd, ongeacht waar en wanneer iemand de stof heeft gemaakt. Nog voordat we de Portland-cementformule ontwikkelden, gebruikten bouwers weer beton in projecten over de hele wereld. Aan het begin van de 20e eeuw kreeg beton weer publieke acceptatie als bouwmateriaal en droeg het bij tot de constructie van de volgende constructies.Tegenwoordig hebben we een standaard formule voor Portland-cement. Het werd in 1917 opgericht door de American Society for Research and Materials samen met het National Bureau of Standards. De standaardformule heeft een constante kwaliteit gecreëerd, ongeacht waar en wanneer iemand de stof heeft gemaakt. Nog voordat we de Portland-cementformule ontwikkelden, gebruikten bouwers weer beton in projecten over de hele wereld. Aan het begin van de 20e eeuw kreeg beton weer publieke acceptatie als bouwmateriaal en droeg het bij tot de constructie van de volgende constructies.Tegenwoordig hebben we een standaard formule voor Portland-cement.

Het werd in 1917 opgericht door de American Society for Research and Materials samen met het National Bureau of Standards. De standaardformule heeft een constante kwaliteit gecreëerd, ongeacht waar en wanneer iemand de stof heeft gemaakt. Nog voordat we de Portland-cementformule ontwikkelden, gebruikten bouwers weer beton in projecten over de hele wereld. Aan het begin van de 20e eeuw kreeg beton weer publieke acceptatie als bouwmateriaal en droeg het bij tot de constructie van de volgende constructies.wanneer en waar iemand de stof heeft gemaakt. Nog voordat we de Portland-cementformule ontwikkelden, gebruikten bouwers weer beton in projecten over de hele wereld. Aan het begin van de 20e eeuw kreeg beton weer publieke acceptatie als bouwmateriaal en droeg het bij tot de constructie van de volgende constructies.wanneer en waar iemand de stof heeft gemaakt. Nog voordat we de Portland-cementformule ontwikkelden, gebruikten bouwers weer beton in projecten over de hele wereld. Aan het begin van de 20e eeuw kreeg beton weer publieke acceptatie als bouwmateriaal en droeg het bij tot de constructie van de volgende constructies.

 • Woongebouwen in Parijs 1902 
 • Eerste betonnen wolkenkrabber in Ohio in 1904
 • 100 meter lange brug in Rome in 1911

Deze en andere gebouwen werden gevolgd door beton. In 1913 werd het materiaal afgeleverd in Baltimore, Maryland. Dit hielp de productiviteit op de werkplek te verhogen, aangezien werknemers niet langer beton op de bouwplaats hoefden te mengen. In plaats daarvan kwam het voorgemengd uit de fabriek in de vroege versies van wat we nu cementtrucks noemen. Enkele decennia later werd ontdekt dat de productie van kleine luchtbellen, bekend als luchtbelemmering, beton verbeterde. Na de introductie van luchtmengers in beton in 1930 was het bouwmateriaal gemakkelijker te verwerken en minder vorstgevoelig. Nu kunnen architecten in koudere klimaten het materiaal kiezen zonder zich zorgen te hoeven maken over scheuren of lekken.Rond dezelfde tijd ontwikkelden de bouwers dunwandig beton. Daken, koepels, bogen en andere soortgelijke constructies zijn gemaakt van dunne betonnen schalen. Door de sterke, ronde vormen van deze constructies waren dikke lagen materiaal niet nodig. Het lichtere gewicht van het dunne beton maakt de rest van het gebouw veiliger dan instorten, omdat er geen zwaar materiaal in hoeft te zitten.

Door met beton te werken, hebben we er een sterker en veerkrachtiger bouwmateriaal van gemaakt. We hebben eenvoudigere manieren ontdekt om dit te doen, te vervoeren en te gebruiken. Met deze ontdekkingen hebben bouwers en architecten gebouwen in verschillende stijlen gebouwd. Moderne en andere specifieke constructies omvatten kunstwerken, zoals:

 • Paul Rudolph Hall aan de Yale University 
 • Science Hills Museum in Japan 
 • Jubileumkerk in de buurt van Rome
 • Onderzoekscentrum van het Salk Institute in Californië 
 • Villa Saitan wooncomplex in Japan 
 • Braziliaans Nationaal Museum

Deze gebouwen tonen de veelzijdigheid van beton als bouwmateriaal. Naarmate de technologie zich ontwikkelde, konden bouwers en architecten bochten, uitsnijdingen en andere opvallende structurele elementen uit beton maken. Door de flexibiliteit van de stijl van de stof kon ze kerken, musea, appartementsgebouwen en andere bouwen, evenals enkele historische betonnen constructies.

Geschiedenis van beton. Beroemde constructies mogelijk gemaakt door beton

Geschiedenis van beton.
Steigers en beton.

We hebben specifieke dank voor vele historische en herkenbare gebouwen. Of ze nu duizenden jaren geleden of in deze eeuw zijn gebouwd, enkele van de specifieke constructies waarvan u waarschijnlijk hebt gehoord, zijn onder meer:

 1. Pantheon: Het Pantheon in Rome is de grootste betonnen koepel die niet is versterkt. Ondanks de voltooiing in 125, staat het Pantheon nog steeds in Rome. Het heeft een diameter van 42 voet met een oculair van 27 voet of een gat in het midden.
 2. De Chinese muur : het betonnen icoon werd gedurende vele eeuwen gebouwd. Afhankelijk van hoe u het begin van een uitgebreid project definieert, begon de schepping in de derde eeuw voor Christus. BC of een paar eeuwen eerder. Dynastieën en koninkrijken in de Chinese geschiedenis hebben deze structuur versterkt en eeuwen nadat het begon toegevoegd.
 3. Eddystone Lighthouse: Deze derde iteratie van de vuurtoren voor de kust van Zuid-Engeland werd in 1700 gebouwd door John Smeaton met behulp van hydraulische kalk. De enige reden waarom de historische betonnen constructie faalde, was dat de rotsen in de loop van de tijd erodeerden.
 4. Concrete Street: Ohio werd de locatie van de eerste betonnen straat in 1891. Bekend als Court Street, bestaat het nog steeds. Hoewel George Bartholomew de weg meer dan 100 jaar geleden heeft aangelegd, is hij twee keer zo sterk als het beton dat in moderne woningbouwprojecten wordt gebruikt. Door zijn sterkte is hij bij uitstek geschikt om het zware verkeer in de omgeving te weerstaan.
 5. Panamakanaal: na mislukte pogingen om een ​​belangrijke ontwikkeling op het gebied van transport te creëren, begon de bouw van het Panamakanaal in 1904. Beton speelde een rol in de sluizen die worden gebruikt om de schepen op te tillen als ze door het kanaal varen. Na voltooiing zijn uiteindelijk veel landen en havens met elkaar verbonden.
 6. Hoover Dam: De dam zelf, voltooid in 1935, vereiste meer dan 3 miljoen meter beton. Het kostte nog een miljoen meter om de krachtcentrale en andere dammen te bouwen. De bouwvakkers hebben het beton echter niet in een enkele massa gegoten, omdat het zou barsten en te lang zou duren om uit te harden. In plaats daarvan vulden ze de blokken met beton om pilaren te bouwen. Tests twintig jaar later hebben aangetoond dat het beton in de loop van de tijd is uitgehard.
 7. Grand Coulee Dam: minder dan 10 jaar na de voltooiing van de Hoover Dam, creëerden de bouwers de meest massieve betonnen constructie ooit gebouwd. De Grand Coulee Dam in Washington nam 12 miljoen voet beton om in 1942 te voltooien. Omdat hiervoor vier keer zoveel beton nodig was als de Hoover Dam, gebruikten de bouwvakkers een 2 km lange transportband om het materiaal naar de bouwplaats te transporteren. De ontwerpers gebruikten dezelfde methode als bij de bouw van de Hoover Dam voor de Grand Coulee Dam, maar dan op veel grotere schaal.
 8. Sydney Opera House: deze betonnen constructie krijgt de titel van het zuidelijk halfrond voor de grootste betonnen constructie. De bouw begon in 1959 en werd in 1973 voltooid. Het project bracht veel uitdagingen met zich mee, maar de conclusie leverde een uitstekende betonconstructie op. Het Sydney Opera House dient nu als bestemming voor cultuur en toeristen van over de hele wereld.
 9. Burj Khalifa: De Burj Khalifa in Dubai is gebouwd van gewapend beton. Tegen de tijd dat de Jeddah-toren in 2020 klaar is, zal het het hoogste gebouw ter wereld zijn. Burj Khalifa gebruikte meer dan 400.000 kubieke meter beton, samen met meer dan 60.000 ton wapening of wapening.

Deze moderne en historische structuren zouden niet mogelijk zijn geweest zonder beton. Hun lengte, sterkte, grootte en vele anderen zijn een manifestatie van concrete capaciteiten. Vandaag en in de verre toekomst zullen we beton blijven gebruiken om innovatieve gebouwen, huizen, appartementen, hotels, sculpturen en nog veel meer te bouwen.

Betonverwijderaar. Weerstand van beton tegen vervuiling

We weten al veel over het uithoudingsvermogen van beton, maar hoe zit het met de gevoeligheid voor vervuiling? Is het beton gemakkelijk schoon te maken? Kunnen chemicaliën beton beschadigen? Helaas is beton vatbaar voor alle soorten vuil. Het kan vervuild zijn met auto-olie, vet en vele andere stoffen die diep in het beton doordringen en moeilijk te verwijderen zijn. Omdat er beton is, zijn er ook middelen om de reiniging voor te bereiden. Een van de meest populaire middelen voor het reinigen van beton is zoutzuur. Helaas kan dit zuur het beton beschadigen, roest veroorzaken en is het net zo gevaarlijk voor gebruikers. Er zijn talloze combinaties van zuren op de markt om beton te verwijderen of om het betonoppervlak te reinigen. BIO-vloeistoffen die veilig zijn voor zink, aluminium, plastic, Glas en vele andere gevoelige oppervlakken zijn een ware openbaring en revolutie geworden. Er is maar één zo’n vloeistof op de Europese markt en dat is BETOFF-BIO. Een andere interessante vloeistof voor het reinigen van betonnen oppervlakken en het verwijderen van gedroogd beton uit machines is BETOFF.

Geschiedenis van beton.
Beton

BETOFF-vloeistof wordt gekenmerkt door het feit dat het gedroogd beton verwijdert door het te penetreren. Vloeistoffen op zuurbasis verwijderen beton slechts oppervlakkig, laag voor laag, wat de werkuren en de kosten verhoogt. BETOFF is de beste betonverwijderaar op de markt. Een andere interessante vloeistof voor het reinigen van betonnen oppervlakken en het verwijderen van gedroogd beton uit machines is BETOFF.  

Innovatieve vloeistoffen voor het verwijderen van beton en het reinigen van betonnen oppervlakken zijn beschikbaar op onze website: betoff.nl