Skip to main content

Wat is Mortel?.

DE ULTIEME GIDS VOOR CLEANING GROUT: 10 GETESTE DIY TEGEL- EN VOEGREINIGERS

Wat is Mortel?. Hulp nodig bij het reinigen van voegmortel? Ik heb 10 populaire  zelfgemaakte voegreinigers  getest om te zien welke zelfgemaakte tegel- en voegreiniger het beste werkte. De beste oplossing is een natuurlijke reiniger die voegmortel witt en witter maakt met slechts 2 eenvoudige ingrediënten. Maak vandaag nog kennis met de gemakkelijke en gezonde manier om voeg en tegels te reinigen.

Ons nieuwe huis heeft een entree met witte tegels en witte tegels in de keuken. Tussen de kinderen, de hond en mijn man (die graag in zijn tuinschoenen rondloopt) is het bijna onmogelijk om de tegels en voeg schoon te houden.

Serieus, er lijkt altijd ergens een mysterieuze vlek of klodder op de witte tegelvloer te zitten.

Het ergste: de  bruinachtig verkleurde tegelmortel  .

De voeg was zo lang geleden schoongemaakt dat we vergaten hoe de originele verf  eruit zag. Was ze blank? Was ze lichtbruin? We maakten ruzie….

Wat is Mortel?. WAT IS HET BESTE VOOR HET REINIGEN VAN GROUT?

Wat is mortel?
Grout

Ik ben dol op groene schoonmaakoplossingen voor huisverbetering, dus ik ging op zoek naar de beste zelfgemaakte voegenreiniger die veilige, natuurlijke ingrediënten gebruikt.

Mijn cv over het schoonmaken van de voeg

Laat me gewoon een beetje teruggaan … Ik ben geen newbie voor het schoonmaken van voegen! Dankzij de carrière van mijn man hebben we in 10 verschillende huizen gewoond, waaronder een met lichte stenen tegelvloeren en een met witte tegels en blauwgroene voegen. We hadden betegelde badkamers, betegelde keukens, betegelde entrees en betegelde toiletten. Het is veilig om te zeggen dat ik  veel ervaring heb met het schoonmaken van voegen  .

Het schrobben van grout is misschien wel de  minst geprefereerde taak. Voor mij betekent een tegelvloer veel schrobben op handen en knieën om de originele staat terug te krijgen (en te houden).

(Heeft iemand anders het gevoel dat Assepoester vloeren schrobt?)

Ik wilde zien of er een betere manier was … een  magische voegreiniger die  ik miste (of enkele zingende zangvogels die misschien helpen) … dus begon ik zelfgemaakte recepten voor voegenreinigers te gebruiken ->

En ik was totaal  overweldigd . Er waren zo veel ingewikkelde recepten en zo veel tegenstrijdige meningen.

Ik besloot om de 10 populairste doe-het-zelf-voegreinigers online te proberen om de beste zelfgemaakte voegenreiniger te vinden   .

Op dit moment

Ik  testte elke reiniger op  hetzelfde oppervlak (vuile witte mortel en tegels) en  testte elke reiniger volgens  dezelfde procedure :

 1. Ik verdeelde de tegelvloer in 10 vakken met schilderstape en genummerd de vakken met plakbriefjes. (  Ja, ik ben een groene schoonmaakster. )
 2. Ik smeerde de reiniger uit, bracht hem aan op een deel van de tegel en voegde toe, gaf de reiniger 10 minuten om te beginnen met werken, schrobde vervolgens de voeg met een schone, droge tandenborstel en veegde het gebied af met water en een schone witte doek.
 3. Ik herhaalde stap 2 nog  negen keer met een schone, droge tandenborstel en een andere witte doek. (  Ik ben een gek van ecologische schoonmaakproducten!  )
 4. Een nacht gewacht totdat de mortel volledig was opgedroogd en vervolgens de resultaten genoteerd.

De verschillen tussen de tegel- en voegreinigers waren  verbijsterend! Sommige reinigingsmiddelen maakten absoluut geen verschil, andere werkten prima, en twee lieten de voeg verbazingwekkend schoon achter!

Wat is Mortel?. DE GETESTE GROUTREINIGERS

Voegenreiniger # 1

Ingrediënten: 3 kopjes water, ½ kopje bakpoeder, 1/3 kopje vers citroensap, 1/4 kopje witte azijn

Gebruiksaanwijzing: Meng de ingrediënten in een spuitfles. Spuit de vloer in, laat het een paar minuten staan ​​en schrob het.

Voegenreiniger # 2

Ingrediënten: 1 kopje Epsom-zout, 1/2 kopje zuiveringszout, 1/4 kopje vloeibare handafwasmiddel

Bereiding: Meng Epsom-zout, bakpoeder en afwasmiddel. Schep het mengsel op de mortel en wrijf het schoon. Doe de afwas.

Voegenreiniger nr. 3  (winnaar!)

Ingrediënten: 1/2 kopje bakpoeder, 1/4 kopje waterstofperoxide, 1 theelepel afwasmiddel

Gebruiksaanwijzing: Meng zuiveringszout, waterstofperoxide en afwasmiddel. Giet het mengsel op de voeg, wacht 5-10 minuten, schrob en spoel af.

Voegenreiniger nr. 4   (winnaar!)

Ingrediënten: 1 kopje zuiveringszout, 1 kopje waterstofperoxide

Gebruiksaanwijzing: strooi zuiveringszout op de vijzel totdat deze bedekt is, besprenkel met waterstofperoxide tot deze nat is, wacht 10 minuten, schrob en veeg schoon.

Voegenreiniger # 5

Ingrediënten: 3/4 kopje bakpoeder, 1/4 kopje citroensap, 3 eetlepels zout, 3 eetlepels afwasmiddel, 1/2 kopje azijn, 10 druppels etherische olie (ik gebruikte citroen)

Gebruiksaanwijzing: Meng een grote kom of emmer (het mengsel schuimt veel) en giet het in een spuitfles. Spuit de vloer in, laat het een paar minuten staan ​​en schrob het.

Voegenreiniger # 6

Ingrediënten: 1 gallon water, 1/4 kopje soda, 1/4 kopje witte azijn, 1 eetlepel afwasmiddel

Instructies: Combineer wassoda, azijn en afwasmiddel in een 1 gallon container. Giet langzaam water in de container. Giet het mengsel in de spuitfles, bespuit de vloer, laat het een paar minuten staan ​​en schrob dan.

Voegenreiniger # 7

Ingrediënten: 1 gallon heet water, 1/4 kopje azijn, 2 eetlepels castillezeep, 8-12 druppels etherische olie (ik gebruikte citroen)

Bereiding: Meng de ingrediënten in een emmer en dweil de vloer.

Voegenreiniger # 8

Ingrediënten: 1,5 liter heet water, 1/4 kopje waterstofperoxide, 1/2 – 3/4 kopje witte azijn, 5-10 druppels etherische oliën (ik gebruikte citroen)

Gebruiksaanwijzing: Giet alle ingrediënten in het hete water. Roer om te combineren. Veeg of spuit op de vloer.

Voegenreiniger # 9

Ingrediënten: 1/2 kopje witte azijn, 1 eetlepel handafwasmiddel

Gebruiksaanwijzing: Giet ingrediënten in een verstuiver en roer om te combineren. Spray op de vloer, wacht 5-10 minuten, schrob en spoel af.

Voegenreiniger # 10

Ingrediënten: 2 kopjes warm water, 1 eetlepel bakpoeder, 2 eetlepels Castiliaanse zeep, 30 druppels tea tree etherische olie, 20 druppels zoete sinaasappel etherische olie

Gebruiksaanwijzing: Giet de ingrediënten in een verstuiver en schud deze. Spuit mortel en veeg af.

DE RESULTATEN VOOR TEGEL- EN VOEGREINIGERS

Wat is Mortel?. De winnaars

De  beste voegreiniger   was de eenvoudigste: waterstofperoxide en zuiveringszout. Voegenreiniger nr. 3  en  voegreiniger nr. 4 gebruiken  beide deze combinatie en hebben even goede resultaten behaald.

Waarom deze combinatie werkt:

 • Zuiveringszout is licht schurend en helpt het vuil dat in de poreuze voegoppervlakken vastzit te verwijderen zonder schade aan te richten.
 • Waterstofperoxide is een natuurlijk alternatief voor bleekmiddel dat ziektekiemen lichter maakt en elimineert. Het is ook niet giftig en valt uiteen in water en zuurstof.
 • Vaatwasmiddel (gebruikt in Grout Cleaner # 3) verwijdert het vettige vuil dat op tegelvloeren terechtkomt.

Ik ben dol op het gebruik van de reinigingscombinatie zuiveringszout en waterstofperoxide! Het zit bij mijn doe -het- zelf   natuurlijke allesreiniger, die geweldig is voor alle soorten huishoudelijke schoonmaakmiddelen en perfect is voor het verwijderen van wasvlekken.

De verliezers

De meest  teleurstellende zelfgemaakte groutreinigers  waren die met actieve ingrediënten zoals Castiliaanse zeep, azijn of azijn en bakpoeder.

 • Deze combinaties creëren reacties die de reinigende kracht van de twee ingrediënten teniet doen en de voeg en tegels vuiler maken. Lees meer onder  Groene reinigingsingrediënten die u nooit mag mengen .

Ik was ook  teleurgesteld over het schoonmaken van recepten waarbij dure ingrediënten werden gebruikt  (zoals 50 druppels etherische olie) of die veel tijd  in beslag namen  (zoals het afmeten en mengen van 6 ingrediënten).

Ik hou het liever bij goedkope ingrediënten die gemakkelijk in een reiniger te mengen zijn!

HOE DE GROUT TE REINIGEN

Ben je klaar om schoon te maken? Gebruik deze tips voor het reinigen van voegen voor de beste resultaten:

 • Geef de voegenreiniger wat tijd om in te werken.  Voor het beste resultaat geef je je favoriete reiniger wat tijd om te werken (ook bekend als actietijd) voordat je begint met schrobben. Terwijl u de voeg schoonmaakt, laat u de reiniger 5-10 minuten op het oppervlak inwerken en schrobt u het vuil eruit.

VEELGESTELDE VRAGEN OVER GEZAMENLIJKE REINIGING

Ik krijg veel e-mails van lezers met vragen over het reinigen van voegen. Hier zijn enkele van de  meest voorkomende vragen over het reinigen van voegmiddel  :

Wat is mortel?

mortel
mortel

Mortel is het poreuze materiaal dat ambachtslieden gebruiken om de gaten of scheuren tussen tegels op te vullen. Het creëert een gladde, stevige vloer, muur of achternis en laat tegels eruit zien als een doorlopend glad oppervlak. Het meest voorkomende type mortel is cementmortel. Het is gemaakt van een mengsel dat water, cement en (soms) zand bevat.

Hoe maak je voegen tussen vloertegels schoon?

Breng een groutreiniger aan, laat het 5-10 minuten zitten, neem dan een kleine borstel en schrob het. Een oude tandenborstel werkt prima.

Is bleekmiddel geschikt voor tegelmortel?

Ik reinig niet met chloor omdat het giftig is en de kamerlucht vervuilt. U mag geen bleekmiddel gebruiken bij het reinigen van voegen en tegels, omdat:

 • Bleekmiddel is een basisproduct met een pH van rond de 12, wat betekent dat het een sterk alkalische stof is die bijtend is (kan ernstige brandwonden of letsel veroorzaken). Vanwege de hoge pH-waarde kan bleekmiddel bijtend zijn en langzaam de materialen vernietigen die het aanraakt, inclusief voegmiddel en tegels.
 • Grout is poreus, dus het absorbeert het bleekmiddel en leidt het naar uw ondervloer en / of uw plinten (of tapijten) waar het nog meer schade kan aanrichten en niet wegspoelt. Au!

Is azijn slecht voor tegelvoegen?

Azijn is een zuur met een pH van rond de 2 (azijn bevat azijnzuur). Een bekende fabrikant van reinigingsazijn raadt aan om voeg nooit met azijn te reinigen  ,  omdat dit het oppervlak kan beschadigen.

Er zijn tal van schoonmaaktips online die aanbevelen om zuiveringszout en azijn te mengen om de voeg schoon te maken. Deze tintelende reactie zorgt ervoor dat de baking soda het azijnzuur in de azijn neutraliseert. Het resulterende mengsel reinigt ongeveer net zo goed als normaal water.

Hoe voeg op natuurlijke wijze te reinigen

Meng waterstofperoxide en zuiveringszout, breng ze aan op de mortel, wacht 10 minuten, schrob vervolgens met een tandenborstel en was daarna af met een vochtige doek.

 • Zuiveringszout is licht schurend, dus het helpt het vuil te verwijderen dat in de poreuze voegoppervlakken vastzit zonder schade aan te richten.
 • Waterstofperoxide is een natuurlijk alternatief voor bleekmiddel dat ziektekiemen lichter maakt en elimineert. Het is ook niet giftig en wordt afgebroken in water en zuurstof.

Hoe wordt tegelvoeg van nature wit?

Laat de reiniger enkele minuten (15-20 minuten) in de mortel “weken”. Als u de reiniger meer “inwerktijd” geeft, kan hij de mortel lichter en lichter maken.

Wat is de beste zelfgemaakte mortel- en tegelreiniger?

Meng 1/2 kopje zuiveringszout, 1/4 kopje waterstofperoxide en 1 theelepel afwasmiddel. Reinigingsmengsel op de mortel aanbrengen, 5-10 minuten wachten, schrobben en uitspoelen.

Heeft u ervaring met het reinigen van voegen en tegels? Ik zou graag je favoriete methode willen leren kennen.