Skip to main content

Verwijder voeg- en cementsluier van tegels

Cementsluier van tegels. De zogenaamde cementsluier die tegels bedekt na het voegen is beroemd en berucht. Bij een paar schoonmaakklussen is de snelheid net zo belangrijk als bij het verwijderen van voegmiddel of voegmiddel. De juiste reinigingsapparatuur maakt altijd deel uit van de planning van de voegwerkzaamheden.

Cementsluier van tegels. Opgebrachte mortelresten en sluier

Veel mortels worden in de voegen gesuspendeerd. Ze bedekken de oppervlakken van de tegels en moeten grondig en onmiddellijk worden verwijderd. Terwijl individuele overlopende brokken mortel en kralen mechanisch kunnen worden verwijderd, moet de sluier van cement met een groot oppervlak worden weggeveegd. Het is vaak niet duidelijk zichtbaar als het nat is. Het reinigen moet echter altijd profylactisch worden uitgevoerd, omdat strepen die na het drogen zichtbaar worden, veel moeilijker te verwijderen zijn.

  • Lees ook – Welke voegmortel moet ik gebruiken voor de tegels?
  • Lees ook – Sluier van voeg verwijderen
  • Controleer ook – voeg voeg toe – zo werkt het

Cementsluier van tegels. Keramische tegels

Keramische tegels met glazuur zijn relatief onderhoudsvriendelijk, omdat ze ook bestand zijn tegen agressieve schoonmaakmiddelen. De volgende reinigingsmiddelen zijn geschikt voor het verwijderen van mortel van tegels met een verzegeld oppervlak:

  • Speciale cementfilmverwijderaars
  • Citroenzuur vermengd met lauw water
  • Azijnzuur of azijnessence gemengd met heet water
  • Wasmiddelpasta die wordt geborsteld
  • cola

Cementsluier van tegels. Natuurstenen tegels

Onverzegelde natuursteentegels mogen niet met zure middelen worden verwerkt. Bij het voegen mag geen slib worden gebruikt. Idealiter worden de oppervlakkanten naast de voegen afgeplakt.

Als mortel van stenen moet worden verwijderd, helpt een licht zure of pH-neutrale reiniger. Voordat u het op een groot oppervlak gebruikt, moet het effect van het middel op de steen altijd op een verborgen plaats worden gecontroleerd. Na een inwerktijd van twee uur kan worden beoordeeld of het oppervlak het reinigingsmiddel verdraagt.

Als reinigingsmiddelen niet het gewenste resultaat opleveren of niet compatibel zijn met de oppervlakken, moeten mechanische methoden worden gebruikt. Over het algemeen is er bij het polijsten altijd een reinigende werking. Speciale polijstopzetstukken ontwikkelen een hechtende werking en trekken de resten van de mortelfilm aan. Steenoliën die door polijsten zijn opgenomen, kunnen de strepen verminderen.

Chemisch verrijkte mortelvervangers verwijderen

Cementsluier van tegels.
Betoff-Bio-vloeistof verwijdert ook cement van marmeren tegels

Indien bij het voegen geen normale cementmortel of een mortel met chemische toevoegingen wordt gebruikt, zijn de ingrediënten bepalend voor het verwijderen. Bij veel voegmiddelen kan met warmte een reinigende werking worden bereikt. Het principe is vergelijkbaar met het verwijderen van wasvlekken uit textiel.

TIPS EN TRUCS

Voor grotere en gedroogde mortelresten op tegels kunt u een mortiersnijder lenen bij een ijzerhandel.