Skip to main content

Beton verwijderen uit de rioolbuis

Beton verwijderen uit de rioolbuis. Het verwijderen van beton uit een rioolbuis is geen gemakkelijke taak. Rioolbuizen reinigen van beton? Toen ik voor het eerst over dit probleem hoorde, vroeg ik me af wie zo’n idioot zou zijn om beton door een riool te gieten. Toch lijkt het erop dat de praktijk niet zo zeldzaam is als je zou denken. Meerdere keren per week word ik gebeld met de vraag hoe je beton uit een rioolbuis krijgt. Als oorzaak van een dergelijk probleem wijzen eigenaren van appartementen en huizen meestal op een fout of nalatigheid van de voorman die de renovatie heeft uitgevoerd. Beton dat in het riool terechtkomt, kan de afvoer zo erg verstoppen dat het soms nodig is om de leidingen te vervangen. Wie bewust beton in de afvoer stort, komt vast wel een keer in een plas troebel water te staan, omdat de betonmassa in de afvoer van de douche, wastafel, toilet de leiding verstopt heeft.

Beton verwijderen uit de rioolbuis. Kan ik beton in het riool storten?

Absoluut niet! In tegenstelling tot wat sommigen u proberen te vertellen, mag beton nooit door de afvoer worden gestort, omdat het gemakkelijk huishoudelijke leidingen kan verstoppen of zelfs kan breken. Deeltjes die zijn neergeslagen en uitgehard (vooral in droge gebieden van bochten en pijpachtige hoeken) blijven aan de muren kleven, waardoor de stroming wordt belemmerd en water wordt vastgehouden. Dit kan leiden tot grote obstakels en onbetaalbare reparaties. Veel doorgewinterde klusjesmannen en woningrenovators lijken te denken dat het geen kwaad kan om wat cementstof of tegelmortel door de afvoer te spoelen. Maar na verloop van tijd kan het zich ophopen en de eigenaar voor een zeer moeilijk probleem stellen om op te lossen. Er is een veelvoorkomend probleem bij het gebruik van gietvloeren in natte ruimtes. Als er per ongeluk extra vuil op de vloer of doucheroosters valt, raken de leidingen na verloop van tijd vaak verstopt. Er zijn ook mensen die weten dat het storten van beton in de riolering leidingen kan beschadigen, maar menen dat ze ermee wegkomen als niemand kijkt. Wanneer zich problemen voordoen, zijn deze allang voorbij, waardoor opsporing of compensatie onmogelijk is. Simpel gezegd: onwetendheid, onverschilligheid of totaal gebrek aan respect zijn er debet aan dat beton en bouwmaterialen in het riool terechtkomen.

Beton verwijderen uit de rioolbuis. Proces voor het verwijderen van beton uit rioolbuizen

Maar als het te laat is en je hebt al beton in je riolering of doucheafvoer, geef dan niet op. Voordat u duizenden dollars in nieuwe leidingen investeert, kunt u een van de volgende verwijderingstechnieken proberen, afhankelijk van de ernst van de verstopping.

 1. SPOELEN:
  Als er onlangs (per ongeluk) cement in de afvoer is geloosd, kan spoelen met veel water een eenvoudige, maar effectieve oplossing zijn. Als dit werkt, beschouw jezelf dan als een geluksvogel.
 1. SPECIALE VLOEISTOFFEN:
  Als het water echter niet heeft geholpen, moet u een speciaal gereedschap gebruiken dat is ontworpen om het gedroogde beton op te lossen. Een van die maatregelen is BETOFF (concentraat). Deze vloeistof heeft penetrerende eigenschappen, wat het oplossen van beton aanzienlijk vergemakkelijkt. De meeste vloeistoffen op de markt verwijderen beton slechts oppervlakkig, wat de efficiëntie van de vloeistof sterk vermindert. BETOFF is de sterkste vloeistof op de markt, het werkt goed in veel bouwbedrijven, verhuurbedrijven van bouwmachines, maar ook in bedrijven die zich bezighouden met het schoonmaken van gerenoveerde panden. U kunt BETOFF-vloeistof online kopen
 1. DRUKREINIGING EN CCTV-INSPECTIE:
  Het is de moeite waard om de grootte van een klomp beton die in de buis vastzit te controleren met een speciale CCTV-camera. Regel dan een hogedrukreiniging. Hoewel het een optie is om apparatuur te huren en het werk zelf te doen, zijn er nadelen, zoals het risico van beschadiging van het gereedschap of uw eigen leidingen als u niet grondig bent opgeleid om het te gebruiken. Deskundig gebruik van hogedrukwaterstraalapparatuur vereist doorgaans door de overheid erkende competentiegerichte training. Een grote waterstraal onder hoge druk heeft de kracht om beton uit de afvoer te verwijderen, maar geeft geen 100% garantie dat een dergelijke procedure zal slagen.
 1. ELEKTRONISCHE GEREEDSCHAPPEN
  Alle elektrische gereedschappen moeten worden bediend door personen die ermee vertrouwd zijn. Anders ligt het bij professionele ontstoppers zoals BETOFF liquid. Net als bij de blaster is het vaak niet voordelig om de klus alleen te klaren vanwege de hoge kosten van het inhuren van arbeid, verspilde tijd en mogelijke schade aan leidingen of gehuurde apparatuur. Eenvoudig gemalen en gewassen, gedroogd beton kan met een boor worden verwijderd. Een jet launcher kan ook nodig zijn om grotere brokken beton te verwijderen. U moet er echter voor zorgen dat de boor lang genoeg is om het obstakel te bereiken. Nogmaals, u moet mogelijk een CCTV-camera gebruiken. Veelvoorkomende problemen met deze methode zijn:
  Als de leiding meerdere bochten heeft, kan het zijn dat de betonnen versperring niet te bereiken is met een bewakingscamera
  Pogingen om het beton los te breken en te verwijderen zullen de hoofdleiding beschadigen.
Beton verwijderen uit de rioolbuis
 1. BIOLOGISCH AFBREEKBARE CEMENTVERZACHTINGSPRODUCTEN
  Verschillende in de handel verkrijgbare biologisch afbreekbare verbindingen kunnen beton en mortel zachter maken. De hoop is dat het beton of cement nog steeds zacht genoeg zal zijn om opnieuw uitharden te voorkomen terwijl het door het systeem beweegt. Een van de biologisch afbreekbare producten is BETOFF-BIO, maar werkt alleen op vers en vrij dun betonvuil.
 1. ZUUR
  Hoewel zuur beton kan oplossen, kan het een uiterst gevaarlijke strategie zijn, vooral voor degenen die niet zijn opgeleid in de techniek. Het zuur richt zich op de kalksteen in het cement om het af te breken, en het beton is een mengsel van cement, grind, zand en water. De risico’s van het gebruik van zuur zijn als volgt: het wordt aanbevolen dat deze methode alleen wordt gebruikt door professionals die buitenshuis werken en het gebruik van zure producten moet met uiterste voorzichtigheid gebeuren. Eerst moet u bepalen waar het hele leidingsysteem van is gemaakt, aangezien sommige leidingmaterialen zoals nodulair gietijzer of beton kunnen worden beschadigd door het gebruik van zuur. Zuur is geen wondermiddel. Chemicaliën kunnen alleen verstoppingen aan de oppervlakte verhelpen. Dit betekent dat je het erin moet gieten om belangrijke obstakels te verwijderen, het opzij moet zetten en dan de verweekte massa moet schoonmaken (misschien zelfs afschrapen als het bij de ingang is) voordat je opnieuw begint. U riskeert schade aan leidingen en het milieu als u geen biologisch afbreekbaar zuur gebruikt, vooral als u het proces probeert te versnellen door een hogere concentratie te gebruiken dan aanbevolen. Gebruik bij voorkeur een middel dat zuur bevat in plaats van puur zuur.

Beton verwijderen uit de rioolbuis. Hoe voorkom je dat rioolbuizen in contact komen met beton?

Wees proactief en lees ons artikel, Cement, mortel en lijm in leidingen: een recept voor rampen bij het verbouwen van uw huis of ander werk. Het bevat nuttig advies over hoe u de geloofwaardigheid van de aannemer kunt waarborgen, evenals weerleggingen wanneer uw partner probeert te beweren dat er niets mis is met het schoonmaken van gereedschap in de gootsteen 🙂

WAT ALS LEIDINGREINIGING ONVOLDOENDE IS?

Betonverstoppingen in rioleringen kunnen soms zo ernstig worden dat zelfs professionele reiniging mislukt. Beton of andere opeenhopingen van bouwmaterialen kunnen leidingen belasten en scheuren veroorzaken. Wees voorzichtig bij het gebruik van krachtige boormachines, blasters of ander installatiegereedschap, aangezien deze de leiding kunnen beschadigen. Huiseigenaren moeten in dergelijke situaties vaak besluiten om de leidingen te vervangen. U kunt kiezen welke strategie voor u het beste werkt door de voor- en nadelen van ruilen en opschonen te vergelijken. Of neem contact met ons op als u meer informatie wilt over het verwijderen van beton uit afvoerleidingen.

Bekijk ook onze andere artikelen: