Beton strippen

Beton strippen. De meeste betonelementen vereisen een uitstekende bekisting. De bekisting wordt niet alleen gebruikt om het betonelement te vormen. Het is erg belangrijk zowel voor de verdere verwerking van beton als voor het uitharden van beton. Als het erom gaat wanneer de beste tijd is om bekisting te verwijderen, moet u met verschillende factoren rekening houden.

Beton strippen. Bekisting, installatie, strippen

Op het eerste gezicht lijkt het proces eenvoudig: beton moet goed worden gemengd. Later wordt het beton in de bekisting gestort. Doe-het-zelvers die geen ervaring hebben met beton denken dat een eventuele bekisting na enkele uren of uiterlijk de volgende dag kan worden verwijderd. Helaas is het niet zo eenvoudig.

Beton strippen. Elke bekisting heeft veel taken

De kans is groot dat de kwaliteit van betonelementen verslechtert als men geen aandacht besteedt aan de volgende aspecten.

  • Vormgeving van het gestorte beton,
  • Verdere verwerking van het beton,
  • Verdichting van het beton,
  • Bescherming van het verse beton (vorstbescherming, bescherming tegen weersinvloeden, enz.),
  • Bescherming tegen voortijdige uitharding.

Beton strippen. Verwijdering en verdere nabewerking

De behandeling van beton is niet alleen afhankelijk van de tijd van het jaar, maar ook van de luchttemperatuur en vochtigheid. Ook de temperatuur van het beton zelf speelt een grote rol. De bekisting beschermt de betonelementen tegen een te snelle afkoeling in de winter. In de zomer beschermt de bekisting het beton tegen direct zonlicht. Het is vermeldenswaard dat de bekisting ook de waterverdamping vermindert.

Beton strippen. Verwijderen en compact maken

Aan de bekisting worden meestal verschillende betonverdichtingsinrichtingen bevestigd en ook de bekisting moet het gewicht dragen.

Verwijderen van zichtbaar beton

Bij zichtbeton moet u er rekening mee houden dat de buitenste delen van het verse beton al zo ver zijn uitgehard dat het oppervlak bij het strippen niet kan worden beschadigd. In de bouwsector moet u zelfs de normen volgen over wanneer betonnen elementen kunnen worden verwijderd. Afhankelijk van de constructie kan de bekisting na enkele uren verwijderd worden (eenvoudigste constructies), maar soms moet je tot 28 dagen wachten en soms langer (voorgespannen beton).

Individuele factoren

Het juiste moment bij het ontmantelen van de bekisting is afhankelijk van verschillende factoren, omdat de verharding van beton ook afhankelijk is van externe factoren zoals:

  • Concrete kwaliteit
  • Weer

Zoals eerder vermeld, kan het tot 28 dagen of zelfs langer duren om te genezen. Dit houdt rechtstreeks verband met de hydratatie van beton. Lagere temperaturen verminderen de hydratatie van beton. Vergeleken met uitharden bij 20 graden Celsius is de tijd die nodig is om dezelfde betonsterkte te bereiken twee keer zo lang bij uitharding op 5 graden. Hierdoor zou de bekisting twee keer zo lang op het betonelement moeten blijven zitten.

Tijd voor afstand

Beton strippen
Betoff-vloeistoffen verwijderen ook beton van tegels

Vergeet niet dat u verschillende manieren van strippen kunt gebruiken. Ofwel houdt u zich aan de tabel volgens de geldende DIN-normen, ofwel laat u een overeenkomstige hardheidstest uitvoeren, ofwel beschikt u over de nodige ervaring.

OPMERKINGEN EN TIPS

Bij het maken van betonelementen voor minder complexe projecten (bijv.beton mengen voor buitenfunderingen ) is het meestal voldoende om te wachten tot je op het oppervlak kunt stappen voordat je gaat strippen. Het duurt meestal tussen de 1 en 5 dagen.